Guten Appetit

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Sos tatarski - najprostszy


Sos tatarski to sos zimny na bazie majonezu z drobno pokrojonymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Jest wiele odmian sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty.
To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić go w domu, niż kupować nie wiadowmo co.

Skladniki:
200 g majonezu - 4 łyżki
2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
1 mała cebula, szalotka
3-4 korniszony
3-4 marynowane grzybki
1 łyżka kaparów 
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
pieprz, sól do smaku
szczypiorek

Wykonanie: 
  • wyjąć ogórki i grzybki z zalewy i osuszyć. Pokroić w drobniutką kosteczkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę, kapary i szczypiorek posiekać
  • majonez połączyć z jogurtem, dodać przyprawy i wymieszać. Wmieszać pokrojone warzywa i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. W zakręconym słoiczku można przechowywać sos w lodówce do kilkunastu dni
                                                                 SMACZNEGO !
 

8 komentarzy:

  1. Sos tatarski jest genialny, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, bardzo lubię ten sosik do jajek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt i do jajek i do wszystkiego innego, po prostu uniwersalny:)

      Usuń
  3. Bardzo fajny przepis, umieściliśmy go w naszym serwisie kulinarnym, który ma na celu zbiór najlepszych przepisów w sieci :)

    Pozdrawiamy i zachęcamy do wrzucania swoich smaków do naszego koszyka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Miło mi, że przepis znalazł się w tak doborowym towarzystwie!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)