Guten Appetit

czwartek, 14 kwietnia 2016

Spaghetti i pesto z czosnku niedźwiedziego


Kwiecień to najlepsza pora na czosnek niedźwiedzi. Teraz ma najdelikatniejsze, super smaczne listki, w maju gdy zakwitnie staje się już łykowaty i niejadalny. Warto włączyć go do diety, bo to istna wiosenna bomba witaminowa, a tradycyjny czosnek pod względem wartości odżywczych bije na głowę (więcej przeczytasz tutaj ), bo to prawdziwy cud natury.
To roślina - jedyna w Europie - najbogatsza w związki siarki. Siarka posiada silne właściwości odtruwające.
Zapraszam zatem na wiosenny detoks z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Danie jest proste i bardzo szybkie do przygotowania. Nakład pracy nieporówywalny do efektu jaki zafundujesz swoim kubkom smakowym. Spaghetti smakuje obłędnie. Jedliśmy je już kilka razy z rzędu i już rozglądam się za następną porcją czosnku niedźwiedziego.
Pesto, które przygotowałam jest wielofunkcyjne.

Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu spaghetti
100 g listków czosnku niedźwiedziego
45 g orzechów włoskich
5 łyżek oleju kujawskiego słonecznikowego  tłoczonego na zimno
1/3 łyżeczki soli
grana padano lub parmezan

Wykonanie:
  • listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Oberwać ogonki i pokroić w paski
  • w międzyczassie ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu
  • zetrzeć na tarce ser
  • czosnek, orzechy włoskie, olej i sól umieścić w mini rozdrabniaczu i zmiksować na pastę. Gdyby masa stawiała opór, dolać oleju. Część sera można zmiksować - pesto będzie miało jednak ostrzejszy smak
  • odcedzić makaron, odlewając około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
  • makaron wymieszać z pesto czosnkowym (otrzymasz 4 łyżki), częścią startego sera i wodą z gotowania makaronu. Podawać natychmiast po przygotowaniu posypując resztą startego grana padano 
                                                                   SMACZNEGO !


8 komentarzy:

  1. Słyszałam o pesto z czosnku niedźwiedziego i zaciekawił mnie ten przepis, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spożytkować mój ogrodowy czosnek niedźwiedzi, bo już mi się podoba to pesto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko pozazdrościć, u mnie nie ma juz śladu po czosnku! Pesto jest genialne:)

      Usuń
  3. Takie proste a każdy by się zajadał :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)