Guten Appetit

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

"Spaghetti" z białej rzodkwi, pestek granatu i fiołków - surówka fit



Biała rzodkiew ma niezwykłe wartości dla naszego zdrowia, a przy tym zawiera niewiele kalorii - 12 kcal w 100 g. Posiada właściwości żółcipędne, moczopędne, żółciotwórcze, jest idealna dla osób z kłopotami trawiennymi. Pyszna, delikatna, chrupiąca, bardzo soczysta, orzeźwiająca i dietetyczna. W kilka chwil przygotujesz z jej udziałem prostą, pyszną surówkę do obiadu.

Białą rzodkiew najczęściej jemy tartą na grubych oczkach tarki np. z dodatkiem marchwi lub pociętą w grube paski z czarnym sezamem. Dziś proponuję zetrzeć rzodkiew spiralnym nożykiem i wyczarować białe spaghetti. Jarzynkę doprawiłam tradycyjnym winegretem, podałam z pestkami granatu i fiołkami. Doskonale smakuje i rewelacyjnie wygląda. Zapraszam na urocze wiosenne, jarzynowe spaghetti.

Składniki:
1 biała rzodkiew
pestki granatu
fiołki
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli, pieprzu

Wykonanie:
  • rzodkiew obrać i skroić  spiralnym nożykiem. Z owocu granatu uwolnić pestki. Umyć i osuszyć kwiaty fiołka
  • z oliwy, octu winnego i miodu przygotować gładką emulsję. Doprawić solą i pieprzem
  • na talerzykach ułożyć skrojone spaghetti, skropić przygotowanym winegretem, udekorować pestkami granatu i fiołkami
                                                                     SMACZNEGO !
 

4 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)