Guten Appetit

sobota, 21 maja 2016

Drożdżowe na oleju z rabarbarem i kruszonką - pyszne


Sezon na rabarbar w pełni. Teraz smakuje najlepiej, zatem warto wykorzystać go do przygotowania pysznych wypieków. Placek rabarbarowy wiosną to najsmaczniejsze z ciast. Dziś zapraszam na wyjątkowy placek - ciasto drożdżowe przygotowałam na oleju zamiast masła. Ciasto jest nie tylko zdrowsze, ale dużo delikatniejsze.
Bardzo puchate i mięciutkie. Dłużej także zachowuje świeżość. Kruszonka jest równiez podrasowana, a okruszki przez dodatek mączki ziemniaczanej wyjątkowo chrupiące. Drożdżowe najlepiej upiec na dużej blaszce, nadmiary świetne nadają się do zamrażania.

Składniki na ciasto ( blaszka 36x45cm):
440 g mąki orkiszowej jasnej - 630
200 ml mleka
80 g cukru
80 ml oleju
1 jajko
szczypta soli
1 saszetka drożdży instant
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki orkiszowej 630
50 g mączki ziemniaczanej
100 g masła
80 g cukru
dodatkowo:
1 kg rabarbaru
2 garście truskawek lub malin 

Wykonanie:
  • składniki (mleko delikatnie podgrzać) na ciasto umieścić w misie robota i zagniatać. Ciasto jest gotowe, gdy jest gładkie, lśniące i odkleja się od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1godzinę do podwojenia objętości
  • składniki na kruszonkę zagnieść, uformować w dysk i odłożyć do lodówki
  • rabarbar obrać, pokroić w 2- cm kawałeczki. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki
  • wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i powtórnie zagnieść. Rozwałkować na przyciętym na rozmiar blachy papierze do pieczenia. Rozwałkowane ciasto z papierem ułożyć na blaszce do pieczenia. Rozłożyć na cieście pocięte kawałki rabarbaru i truskawki. Posypać kruszonką startą na tarce jarzynowej lub rozkruszoną między palcami
  • piec 35 minut w 190`C
  • studzić na kratce. Podawać posypane cukrem pudrem
                                                                    SMACZNEGO !



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)Pewnie, z rabarbarem zawsze pyszne!

      Usuń
  2. Przepadam za drozdzowka z rabarbarem. W sezonie,moge jesc je codziennie. Koniecznie musze wyprobowac dodatek truskawek i upiec na mace orkiszowej. Rzadko siegam po make pszenna,ale drozdzowe zawsze pieklam wlasnie na pszennej;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto drożdzowe nic nie traci na zamianie zwykłej mąki pszennej na orkiszową. Truskawki dodają nie tylko koloru, ale i smaku:) Pozdrawiam:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)