Guten Appetit

niedziela, 8 maja 2016

Expresowe bułeczki z ciasta francuskiego


Expresowy deser jaki moższ przygotować na drugie śniadanie, do popłudniowej kawy lub na majowkę. Wystarczy płat ciasta francuskiego 2 jabłka i owoce jagodowe.
Wykorzystałam mrożone maliny, jagody i truskawki, nadały bułeczkom koloru i aromatu.

Składniki na 8 sztuk:

1 płat ciasta francuskiego
2 jabłka
2 garstki owoców jagodowych
2 łyżki ksylitolu/cukru + cynamon
1 białko

Przygotowanie:
  • jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Umieścić w rondelku, dodać cukier, mrożone owoce jagodowe, podlać odrobina wodą i dusić do miękkości i oparowania wody. Ostudzić
  • rozwinąć zimne, prosto z lodówki ciasto francuskie z rolki, podzielić na 8 równej wielkosci prostokątów. Połowę każdego prostokąta naciąć 10-11 razy, nie docinając do końca. Na drugą połowę nałożyć po 1 łyżeczce masy owocowej, rozbełtanym białkiem posmarować  brzegi , złożyć i brzegi docisnąć widelcem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć jeszcze 7 razy. Wszystkie bułeczki posmarować rozmąconym białkiem
  • piec w 200`C 15-20 minut do zezłocenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem  
                                                                 SMACZNEGO !


4 komentarze:

  1. Przepysznie wygladaja buleczki. A nadzienie,to dopiero musi byc mega smak :-). Pokusze sie o zrobienie takich buleczek :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Znikną migiem, to pewne!:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)