Guten Appetit

wtorek, 24 maja 2016

Fioletowe ziemniaki z piekarnika


Fioletowy ziemniak, zwany ziemniakiem truflowym to intensywnie zabarwiona odmiana ziemniaka. Tu trzeba dodać - prastara odmiana, z której wywodzą się dzisiejsze jasne odmiany. Została wyparta przez odmiany bardziej plenne. W Peru skąd pochodzi zwana jest czarnym ziemniakiem, we Francji chińskimi truflami. Fioletowy kolor zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów. Najlepiej gotować je w łupinach, by zachowały jak najwięcej dobroczynnych składników dla naszego zdrowia.
Jaki ma smak ziemniak odmiany "Vitelotte"? Delikatnie orzechowy, lekko zbliżony do aromatu maronów - jadalnych kasztanów.
Jest smaczny i zdrowy, min. zapobiega rakowi jelita grubego. Nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Efekt kolorystyczny pozostaje po obróbce termicznej. Warto zapolować na fioletowego ziemniaka. Dodam tylko, że świetnie się komponuje kolorystycznie np. z białymi szparagami.

Składniki:
600-700 g fioletowych ziemniaków
1 łyżka oleju
sól, pieprz
kilka gałązek tymianku

Wykonanie:
  • ziemniaki wyszorować, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać  w misce z olejem, solą i pieprzem
  • rozłożyć - tak by się wzajemnie nie dotykały -  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C około 25 minu. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kolorowe szparagi w pergaminie i łosoś, również z piekarnika
                                                                     SMACZNEGO !


12 komentarzy:

  1. Wow! Nigdy o takich nie słyszałem. Ale czad :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam nie raz, ale jadłam po raz pierwszy:) Polecam spróbować:)

      Usuń
  2. Rany, ja też nigdy nie słyszałem, ani tym bardziej ich nie widziałem:-) Wyglądają wyjątkowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Nie tylko zdrowsze, świetnie się też prezentują:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Duża Edeka miała w sprzedaży ten rarytas:)

      Usuń
  4. Wow, wyglądają niesamowicie! Piękno ziemniaka <3
    Jeżeli do tego są smaczne i zdrowe to po prostu idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne, polecam! Warto upolować:)

      Usuń
  5. Dziś kupiłam te ziemniaki, niestety zanim trafiłam na ten post już zdążyłam je wstawić bez mundurków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to szkoda, bo gotowane są mało ciekawe, podobnie jak bataty:)

      Usuń
  6. Obecnie w biedronce do kupienia. Właśnie lądują w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)