Guten Appetit

wtorek, 31 maja 2016

Jaglane gołąbki bez zawijania


Gołąbki bez zawijania, pyszny, pożywny obiad w wersji dietetycznej. Bez zawijania, ponieważ kapusta została poszatkowana i jest składnikiem gołąbków. Tradycyjny ryż zastąpiłam kaszą jaglaną, mielone mięso wieprzowe piersią z indyka, a w roli tradycyjnej kapusty wystąpiła młoda Spitzkohl.
Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu pomidorowego, bo właśnie z tym sosem smakują wyjątkowo dobrze. Gołąbki są bardzo delikatne i mięciutkie, konsystencją bardziej przypominaja pulpety. Z podanych składników przygotujesz kilkanaście gołąbków, obiad na kilka dni gotowy.

Składniki na farsz:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 1/2 szklanki surowej
800 g piersi z indyka
1/2 młodej kapusty (u mnie Spitzkohl) - 400g
1 duża cebula
1 jajko
sól, pieprz
lubczyk lub pietruszka
3-4 łyżki bułki tartej
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Składniki na sos:
400 g passaty pomidorowej
400 ml bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
1/2 kubka śmietany 

Wykonanie:
  • ugotować kaszę wg tego przepisu
  • zmielić mięso z indyka. Kapustę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub drobno poszatkować
  • cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Zieleninę posiekać
  • wymieszać kaszę ze zmielonym mięsem, poszatkowana kapustą, zeszkloną cebulą i jajkiem. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i dodać wg potrzeby  bułki tartej tak, by odpowiednio zagęścić masę.  Odstawić do lodówki by farsz nieco stężał
  • formować w zwilżonych dłoniach owalne kotlety, obtaczać w mące i obsmażyć na rumiano
  • z podanych składników przygotować sos. W garnku z sosem ulożyć obsmażone gołąbki i gotować około 15 minut
  • podawać z ziemniakami lub bagietką
                                                                 SMACZNEGO!



4 komentarze:

  1. Przepis swietny. Kasza jaglana jest u mnie na pierwszym miejscu;-). Mysle,ze golabki mi posmakuja:-). Takiego apetytu mi narobilas,ze jutro robie golebie z Twojego przepisu:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, pozostaje mi tylko życzyć Ci smacznego!:)

      Usuń
  2. hmmm... wygladaja bardzo apetycznie... i hyba tak smakuja.. a czy mozns
    a je zrobic bez miesa?..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwości jest wiele. Ryba, pieczarki, wszystkie inne kasze są idealne, może kalafior?

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)