Guten Appetit

wtorek, 3 maja 2016

Wiosenny koktajl ze szczawiem

Szczaw - przysmak z łąk. Bywa niedoceniany, pomijany, bo  rośnie dziko i traktowany jest jak chwast. A warto włączyć go do diety, nie tylko ze względu na orzeźwiający smak. Liście szczawiu zasobne są w beta-karotem, witaminę C i składniki mineralne, jak żelazo i wapń, a także w błonnik pokarmowy. Zawierają również rutynę, która uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych. Warto wiedzieć, że 100 g zielonych liści szczawiu to tylko 20 kcal.

Koniecznie wybróbuj, bo koktajl jest bardzo smaczny i wbrew pozorom nie dominuje ostry kwaśny smak, a jedynie aromatyczna orzeźwiajaca nuta.  
Kwas szczawiowy, który daje unikalny kwaśny smak może jednak odkładać się w postaci szczawianów i prowadzić do kamicy nerkowej, dlatego nie należy przesadzać z ilością spożywanego szczawiu.

Składniki:
2 garście szczawiu
1/4 melona
1 gruszka
1 banan
1 cm kawałek imbiru
1 łyżka oleju lnianego
niecała szklanka wody mineralnej

Wykonanie:
  • szczaw dokładnie wypłukać, obciąć ogonki
  • owoce obrać ze skórki, melon i gruszkę pozbawić pestek i pokroić na mniejsze cząstki. Obrać i rozdrobnić imbir
  • na dno blendera kielichowego wlać wodę, następnie dodać owoce i szczaw i zmiksować do pożądanej konsystencji
  • wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu
                                                                   NA ZDROWIE !


4 komentarze:

  1. U nas szczawiu pod dostatkiem. Mozna koktajlowac :-). Strasznie ciekawi mnie ten smak :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdziwisz się, jak mało szczawiowy ma smak:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)