Guten Appetit

poniedziałek, 30 maja 2016

Mango lassi


Mango lassi - lekki, gładki, kremowy, owocowy i słodki - absolutnie boski. Napój jest uzależniający, a przygotowuje się go expresowo.

Lassi to indyjski napój przyrządzany z jogurtu i wody w proporcji 1:1. Słodkie odmiany są z dodatkiem cukru, szafranu, soku owocowego lub owocowego puree jak mango-lassi.
Lassi pije się dla orzeźwienia w upalne dni i do ostrych azjatyckich potraw. Tłuszcz z jogurtu niweluje ostrość przypraw i wspomaga trawienie. Istnieje wiele odmian tego napoju, każdy azjatycki kraj ma swoją unikalną recepturę.
W wersji podstawowej lassi jest rzadkie, ale można przygotować wersję gęstszą do jedzenia łyżeczką - idealny jako deser na podwieczorek lub pożywne śniadanie.
Mango to owoc średniokaloryczny (60 kcal w 100 g), ale można go spożywać bez obaw o szczupłą sylwetkę. Mango ze względu na bogactwo składników odżywczych należy do grona najbardziej pożywnych owoców świata. Obecność mangiferyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym czyni z mango owoc niezwykle pożądany w zdrowej diecie.

Składniki na 2 porcje:
1 dojrzały owoc mango
150-200 ml jogurtu greckiego
150-200 ml wody mineralnej
szczypta kardamonu

Wykonanie:
  • z mango odkroić 2 grube plastry prowadząc nóż przy pestce. Miąższ pokroić w kostkę, następnie wywinąć go i odkrawać kostki mango wprost do kielicha blendera. To samo uczynić z drugą połówką. Pozostałe resztki miąższu dodać do blendera
  • dodać wodę i jogurt, następnie zmiksować go na gładki mus
  • podawać ze świeżo utarym w moździerzu kardamonem
Uwagi: W upalne dni dodaj lodowatą wodę lub kostki lodu. Gdy owoc nie jest zbyt dojrzały i słodki dodaj miód lub cukier

                                                                SMACZNEGO !
 

8 komentarzy:

  1. Mango ubostwiam;-). Dziwie sie sama sobie,ze jeszcze nigdy nie zrobilam mango lassi. Wyglada oblednie;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, i tak samo smakuje:) Koniecznie do zrobienia:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. No pewnie, nie ma innej opcji:)

      Usuń
  3. mi jakoś mango nie podchodzi....fajny blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Trudno mi uwierzyć, że można nie lubić mango:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)