Guten Appetit

środa, 11 maja 2016

Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem i puree ziemniaczanym

Wędzona makrela najczęściej ląduje w paście kanapkowej. Z tej popularnej ryby możesz również wyczarować tani, pożywny i smaczny obiad. Polecam zapiekankę, bez jajek, kubka śmietany, prostą do przygotowania, o wspaniałym smaku i aromacie dymu wędzarniczego.

Składniki:
250 g szpinaku
800 g ziemniakow
1 duża wędzona makrela
1 cebula
1 ząbek czosnku
mleko lub śmietana
1 łyżka masła
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
parmezan

Wykonanie:
  • ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie około 20 minut
  • szpinak dokładnie wypłukać, odsączyć, odciąć ogonki, pokroić w paski. Obraną cebulę pokroić w piórka. Obrać i posiekać czosnek. Na rozgrzanym tłuszczu zezłocić cebulę i czosnek, dodać posiekany szpinak. Gdy tylko zmmiejszy objętość doprawić solą, pieprzem 
  • wędzoną makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłup i usunąć ości
  • ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem, dodać masło i śmietanę. Doprawić gałka muszkatałową
  • naczynie zaroodporne wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć podduszony szpinak, na szpinaku kawałki makreli, następnie równomiernnie rozłożyć puree ziemniaczane i posypać je startym na tarce parmezanem. Zapiekać 20 minut w 200`C do zrumienienia 
                                                                    SMACZNEGO !


10 komentarzy:

  1. Zazwyczaj wszystkie zapiekanki robię z makaronem, ale teraz chyba czas na ziemniaczaną! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest, czas na smaczną odmianę:)

      Usuń
  2. Coś dla mnie. Zdecydowanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak - jest pyszna:)

      Usuń
  3. Super pomysl na zapiekanke. Nigdy nie robilam ziemniaczanej. Czas to zmienic;-). Dzisiaj robilam smoothie z ananasem,oczywiscie z Twojego przepisu. Przepyszne:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosto i smacznie polecam! Och, ananasa uwielbiam, także nie ma opcji, by smoothie nie smakowało:)

      Usuń
  4. Bardzo apetyczna zapiekanka, już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo często robię zapiekanki ziemniaczane, robi się je szybko, a do tego są bardzo smaczne :)
    Połączenia makreli z ziemniakiem nigdy nie próbowałam - czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas to zmienić, bo makrela smakuje bardzo oryginalnie;)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)