Guten Appetit

czwartek, 5 maja 2016

Zupa szczawiowa - wegeteriańska


Wiosenna, pyszna, lekka i orzeźwiająca zupa szczawiowa. Szczaw jest niedoceniany i lekceważony, a całkiem niesłusznie. Warto wzbogacić wiosenne menu o szczaw. Oprócz sporego zastrzyku witamin i minerałów posiada również działanie lecznicze.
Antyoksydanty oczyszczą organizm z toksyn, działa przeciwstarzeniowo na skórę, pobudza pracę układu trawiennego, wzmocni dziąsła i zęby, pomoże przy bezsenności, działa przeciwzapalnie, a witamina A poprawi ostrość wzroku.
Zupę przygotowałam na wywarze z jarzyn i podałam z jajkmi ugotowanymi na twardo, zabieloną śmietaną. Dodatek śmietany i jajka niweluje negatywny wpływ kwasu szczawiowego.



Składniki na 4 porcje:
około 150-200 g szczawiu
1 łyżka masła + 1
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 mała cebula
1 łyżka mąki krupczatki
4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
koperek
woda - około 1,2 l

Wykonanie:
  • warzywa obrać, marchewkę i pietruszke przekroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i zagotować. Dodać przeciętą i podpieczoną na "czarno" cebulę. Gotować około 30 minut
  • ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody)
  • w tym czasie dokładnie opłukać i odsączyć z nadmieru wody szczaw. Obciąć ogonki. Szczaw drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Podsmażenie szczawiu na maśle da zupie świetnego smaku
  • wywar przecedzić, dodać podsmażony szczaw. Na patelni powtórnie rozgrzać masło, dodać 1 łyżkę mąki i zrobić jasną zasmażkę. Wymieszać z gorącą zupą. Całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną. Do garnuszka ze śmietaną wlewać stopniowo kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać na gładko, bez grudek, następnie wlać do garnka z zupą i wymieszać
  • podawać z jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem. Można dodać marchewkę z bulionu
                                                                     SMACZNEGO !        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)