Guten Appetit

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Domowe tahini


Tahini, tahina - masło sezamowe, pasta na bazie nasion sezamu używana do wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu robione jest z lekko podprażonych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromat). We Wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion, przez co ma bardziej gorzki smak.
To główny składnik bliskowschodnich potraw.
Pasty sezamowej używa się w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.
Przygotowanie domowego tahini jest niezwykle proste i zasadniczo potrzebujemy jednego składnika - łyskanych nasion sezamu. Zamiana sezamu w pastę tahini jest nieco żmudna, ale domowa produkcja sprawia wiele frajdy. Poniewaź miksowanie jest nieco przydługie lepiej za jednym zamachem zrobić solidną porcję. Bez problemu pastę tahini można przechowywać w lodówce kilka miesięcy.
Z prażeniem nasion sezamu nie mam najlepszych doświaczeń, a sezam po otwarciu torebki tak bosko pachniał chałwą, że pominęłam etap prażenia.
Jeśli jednak chcesz podprażyć nasiona sezamu, to bardzo krótko i bardzo ostrożnie. Moje ledwo złote dały bardzo gorzki smak tahini.

Składniki:
400 g łuskanych nasion sezamu
1 łyżka oleju sezamowego - opcjonalnie

Wykonanie:
  • nasiona sezamu umieścić w kielichu blendera i rozpocząć miksowanie. Początkowo blender zmieli sezam na proszek, następnie bardzo powoli zacznie wydzielać się olej, a masa będzie się zbijać i oblepiać ścianki naczynia. Wielokrotnie przerwij miksowanie i zgarnij masę szpatułką, pozwól też odpocząć blenderowi, by się nie przegrzał. W miarę miksowania masa będzie rzednąć i będzie coraz gładsza 
  • gotowe tahini zapakuj do wyparzonegop słoiczka z nakretką. Używaj wg potrzeby. Przechowuj w lodówce kilka miesięcy
                                                                SMACZNEGO !



Kuchnia arabska przepisy

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam tashini:-). Od razu pomyslalam o chalwie:-). Fajny,prosty przepis,ale dla mojego blendera,to juz ciezkie zadanie;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Genialnie prosty, ale mocny blender nieodzowny niestety. Szkoda ryzykować:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)