Guten Appetit

sobota, 11 czerwca 2016

Galaretka truskawkowa z agarem


Domowa galaretka to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i jednocześnie przygotowanie zdrowego, dietetycznego deseru. Obojętnie, czy użyjesz tradycyjnej żelatyny, czy agaru deser cieszy oko i ślinka cieknie. Galaretka z agarem smakuje nieco odmienne niż tradycyjna, ale tężeje stosunkowo szybko i to nawet bez lodówki.
Smaczniejsza jest jednak schłodzona. Do produkcji domowych galaretek najlepiej użyć małych pojemniczków po lodach lub silikonowych foremek do muffinek.
Galaretki podałam ze śmietanką posłodzoną cukrem różanym. Przepis na cukier znajdziesz tutaj. Pycha!

Składniki:
250 g truskawek
250 ml wody, soku lub kompotu
1-2 łyżki ksylitolu do posłodzenia
6 g agaru
śmietanka
cukier różany

Wykonanie:
  • truskawki umyć, odszypułkować. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować z częścią wody, soku lub kompotu 
  • w 100 ml zimnego płynu rozmieszać agar-agar i połączyć ze zmiksowanymi truskawkami. Mieszając zagotować całość i gotować 2 minuty. Tyle czasu potrzebuje agar, by uczynnić żelującą substancję
  • galaretkę rozlać do pojemniczków, gdy ostygnie wstawić do lodówki
  • podawać z mleczkiem kokosowym lub śmietanką posłodzoną cukrem różanym
                                                                 SMACZNEGO !

UWAGI: 6 g agaru odpowiada 6 g żelatyny w proszku lub 6 listkom żelatyny i wystarcza na związanie 500 ml płynu. Przygotowana galaretka jest dosyć zwięzła, więc jeśli lubisz "trzęsącą " możesz dodać więcej płynu

 


Milion smaków truskawek - edycja trzecia

4 komentarze:

  1. To sie nazywa zdrowa galaretka;-). Sliczny kolorek. Czy taka galaretke mozna wykorzystac,przy robieniu placka z truskawkami? I ile wychodzi takich porcji,jak na zdjeciu? Dziekuje:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) To prawda, samo zdrowie! Wyszło mi 7 porcji silikonowych foremek muffinkowych. Jest dość zwięzła i treściwa, nie wiem czy nadawała by się do placka:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)