Guten Appetit

niedziela, 5 czerwca 2016

Lody bananowo - truskawkowe. Błyskawiczne


Warto mieć kilka zamrożonych bananów, bo z ich udziałem przygotujesz najszybsze i najprostsze lody.
Wystarczy pokrojone w plasterki banany zamrozić i zmiksować z truskawkami - obecnie ze świeżymi, na mrożone przyjdzie jeszcze czas. Nie ma potrzeby dosładzania, wystarczy użyć dojrzałych, słodkich owoców. Banany są niezawodne, a lody wyjątkowo kremowe i aksamitne. Idealny deser na gorące dni. Polecam!

Składniki:
2 banany
około 200 g truskawek
1 łyżka jogurtu greckiego

Wyknonaie:
  • banay obrać, pokroić w plasterki, zapakować do woreczka foliowego i umieścić na noc w zamrażarce
  • truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki
  • truskawki zblendoweać z łyżka jogurtu, dodać zamrożone banany i zblendoweać do uzyskania jednolitej, kremowej masy
  • podawać natychmiast po przygotowaniu, ozdobione listakmi mięty. Jeśli chcesz lody gałkować wstaw pojemnik z lodami na 1 godzinę do zamrażarki lub użyj mrożonych truskawek
                                                                      SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. To jest pomysl! Juz banany sie mroza :-). Jutro beda zdrowe lody :-). Z podanych skladnikow,wyjdzie porcja,taka jak na zdjeciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych składników otrzymasz 4 porcje:)

      Usuń
  2. Sezon na truskawki w pełni i grzech byłoby z przepisu nie skorzystać:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)