Guten Appetit

sobota, 18 czerwca 2016

Maślankowe pancakes z sosem truskawkowym


Placuszki amerykańskie - pancakes. Błyskawiczne do przygotowania. Zimą zajadaliśmy się placuszkami z bananmi, teraz pora na letnie wydanie panceków. Tym razem ciasto przygotowałam na maślance, a stopione masło zastąpiłam olejem.
Bardzo puszyste, mięciutkie, pyszne. Ponieważ sezon truskawkowy w pełni zamiast jogurtu, czy tradycyjnego syropu klonowego - polecam sos truskawkowy do polania. Bajeczne!

Składniki:
2 jajka

1,5-2 łyżki cukru
szczypta soli
200 ml maślanki
2 łyżki oleju
200 g mąki orkiszowej 630
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia
truskawki

Wykonanie:
  • jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel około 3 minuty. Dodać sól i cynamon, olej i maślankę, następnie wmieszać w 3 ratach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, by ciasto odpoczęło
  • rozgrzać olej na patelni. Licząc po jednej pełnej łyżce na placuszek nakładać porcje na średnio rozgrzaną patelnię zachowując odstępy i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Odwracać na drugą stronę jak na powierzchni placuszka ukażą się "bąbelki"
  • upieczone ułożyć w 2 "stosiki". Podawać z sosem truskawkowym (przepis tutaj) i pokrojonymi truskawkami
                                                                 SMACZNEGO !



4 komentarze:

  1. Jak tylko zobaczylam rano przepis,tak zaraz zrobilam placuszki na sniadanie;-). Po prostu PYSZOTA;-). Dobrze,ze zrobilam sos truskawkowy. Pasowal idealnie:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybko działasz! Fajnie, ze smakowały. Teraz w sezonie u mnie też sosik zawsze jest w pogotowiu:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)