Guten Appetit

wtorek, 21 czerwca 2016

Rogale śniadaniowe


Zapraszam na najlepsze rogaliki - mięciutkie, puszyste, z lekko chrupiącą skórką. Upiekłam je z mąki orkiszowej, a masło zastąpił dodatek oleju. Zamiana ta kompletnie nie wpłynęła na ich smak, natomiast podniosła walory zdrowotne.
Zwinięte absolutnie profesjonalnie, urodziwe, śmiało mogą rywalizować z tymi ze sklepowej półki. Ciasteczkowe rogaliki formujemy zazwyczaj z trójkąta wyciętego z ciasta, te powstają nieco inaczej. Dokładnie jak zobacz na filmie.
Są mega proste, warto zrobić ich więcej i zamrozić.

Składniki na 9 sztuk:
500 g mąki orkiszowej jasnej 630
60 ml oleju rzepakowego
60 g cukru
190 ml mleka
sól - 1 płaska łyżeczka
1 jajko+1żółtko
1 op. suchych drożdży
mak - do posypania

Wykonanie:
  • mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wymieszać hakiem do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta, które nie okleja brzegów misy (około 10 minut). Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę, uderzyć pięścią, by je odgazować i powtórnie zagnieść. Podzielić na 9 równych części, następnie uformować  9 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na długi placek. Przytrzymująć górę rozwałkownego placuszka prawą ręką jednocześnie ją rolować, a lewą ręką lekko odciągać dół placka. Zawinąć brzegi do środka i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć uformowane rogaliki ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia 
  • wyrośnięte rogale posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec w 190`C około 20 minut do zrumienienia
  • studzić na kratce
                                                                SMACZNEGO !                      
 
 



5 komentarzy:

  1. Bardzo ładne rogaliki, jak z najlepszej piekarni! Ale opis tak nie zrozumiały, że mam obawy czy udałoby mi się zawinąć prawidłowo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) Jednocześnie się trzyma rozwałkowny placek i zwija się go, brzmi dziwnie, dlatego załączyłam link do filmiku:) Jest bardzo pomocny:) Pozdrowienia

      Usuń
    2. Faktycznie na filmiku wiadomo o co chodzi :) Zrobię je na pewno :) Dziękuję :)

      Usuń
  2. Śliczne rogaliczki! Wyglądają jak z piekarni:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)