Guten Appetit

środa, 8 czerwca 2016

Rzodkiewki pieczone z sezamem


Rzodkiewka poddana działaniu wysokiej temperatury staje się delikatna i nie dominująca, ponieważ traci całą swoją ostrość. Gotowane rzodkiewki prezentowałam już wcześniej,
dzisiaj kolej na rzodkiewki pieczone.
Soczyste i chrupiące rzodkiewki sprawią, że każde danie stanie się lżejsze. Świetne jako dodatek do pieczonych mięs, tadżinu, kuskusu lub samodzielna przekąska. Przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki:
dowolna ilość rzodkiewek
1-2 łyżki oleju
1-2 łyżki sezamu

Wykonanie:
  • rzodkiewki i olej umieścić w naczyniu żaroodporym i wymieszać. Posypać rzodkiewki sezamem
  • piec rzodkiewki w 200`C przez 30 minut. w trakcie pieczenia można je przemieszać. Wyjąć rzodkiewki z piekarnika, kiedy będą już miękkie. Posypać solą
                                                               SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam rzodkiewek w innej postaci niż na surowo... Ciekawa propozycja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, czas na odmianę:) Gotowane też super smakują, jak małe kalarepki:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)