Guten Appetit

czwartek, 16 czerwca 2016

Sos truskawkowy na zimno


Sos truskawkowy to idealny dodatek do letnich deserów, lodów, naleśników, racuchów, ryżu, czy makaronów. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżych owoców.
Można go przygotować na 2 sposoby: na ciepło i na zimno. Jeden i drugi sos można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Wybieram prostszą wersję - sos na zimno - truskawki nie poddane działaniu wysokiej temperatury są po prostu zdrowsze. Jest to dobry sposób na zagospodarowanie większej ilości bardzo dojrzałych truskawek.

Składniki:
truskawki - dowolna ilość
ksylitol/cukier/miód - w zależności od preferencji smakowych
sok z cytryny
cynamon - opcjonalnie

Wykonanie:
  • umyte truskawki osuszyć i odszypułkować, większe okazy pokroić na mniejsze kawałki. Dodać słodzik do smaku i sok z cytryny. Owoce umieścić w kielichu blendera i zmiksować
  •  przelać sos do naczynia z nakrętką. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Używać wg potrzeby
                                                                  SMACZNEGO !



Milion smaków truskawek - edycja trzecia

4 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)