Guten Appetit

piątek, 10 czerwca 2016

Tarta migdałowa z truskawkami i kremem amaretto


Znakomita tarta z truskawkami, ze świeżymi owocami pachnącymi już latem. Tarta składa się z trzech części - delikatnego, kruchego spodu upieczonego w 50% z mielonych migdałów, kremu mascarpone o wyraźnym aromacie amaretto i truskawek stojących jak żołnierzyki.
By tarta ładnie się prezentowała wierzch truskawek można posmarować Tortengussem. Tarta jest absolutnie bajkowa i smakuje obłędnie. Bardzo trafne połączenie smaku migdałów i mascarponowego amaretto, doskonałość dojrzałych truskawek i kubki smakowe szaleją. Zapraszam do przepisu! 

Składniki na foremkę 11x30 cm:
90 g mąki orkiszowej jasnej 630
90 g mielonych migdałów
90 g masła
50 g ksylitolu/cukru
1/2 żółtka

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
100 g śmietany kremówki
3 łyżki likieru Amaraetto
2-3 łyżki ksylitolu/cukru

Dodatkowo:
400 g truskawek
1/2 op. Tortengussu

Wykonanie:
  • w misie robota zagnieść  mąkę z migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Po kilku minutach mieszania, gdy powstanie masa o charakterze "mokrego piasku" dodać żółtko. Powstałą kulę ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce
  • podłużną lub okrągłą foremkę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto między arkuszem papieru do pieczenia i folią spożywczą do rozmiarów foremki. Zdjąć folię i przełożyć ciasto na papierze do foremki. Zdjąć papier. Obciąć nadmiary, ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i piec w 170`C 20-25 minut do zrumienienia
  • ubić serek mascarpone ze śmietaną kremówką, amaretto i cukrem
  • wylożyć krem na wystudzony spód i ułożyć gęsto, umyte, wysuszone i odszypułkowane truskawki. Najlepiej, by były mniej więcej jednakowej wielkości
  • przygotować Tortennguss wg instrukcji na opakowaniu i posmarować przy pomocy pędzelka truskawki
                                                                  SMACZNEGO !


Milion smaków truskawek - edycja trzecia

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z truskawkami. Tarta kusi swoim apetycznym wygladem;-). Przepis zapisuje do wyprobowania:-P. Mam jeszcze pytanie. Czy na Twoim blogu znajde przepis na domowy dzem truskawkowy;-)? Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj kusi, bo jest naprawdę świetna. Polecam!
      Tak, znajdziesz przepis, bo bardzo lubimy lubimy dżem truskawkowy. Szukaj pod Moja spiżarnia, Owoce - truskawki:)

      Usuń
  2. Fiu, fiu! Pychotka, ślicznotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zdjęcia, wyglądają pysznie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)