Guten Appetit

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Zupa lubczykowa


Zupa lubczykowa - mega prosta do przygotowania, zdrowa i bardzo aromatyczna.  Ponieważ bazą zupy są młode ziemniaki to dla mnie taka letnia kartoflanka.
Pogoda nas nie rozpieszcza, chłodna i deszczowa wiosna sprawiła, że lubczyk pomimo kwitnienia nadal jest soczyście zielony. Szkoda zmarnować jego potencjał, dlatego u mnie nadal lubczykowo.
Zupa bardzo nam smakowała!

Składniki na 4 porcje:
500 g ziemniaków
1 duża cebula
5 łyżek posiekanych liści lubczyku
1 łyżka masła
750 ml bulionu warzywnego
1/2 kubka tłustej śmietany
gałka muszkatałowa
sól, pieprz

Wykonanie:
  • obrać cebulę i posiekać. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę
  • masło stopić w dużym rondlu i delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę i ziemniaki przez 5 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodać posiekane listki lubczyku i smażyć 1 minutę
  • wlać bulion, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Zmiksować lub zblendować. Dodać śmietankę, doprawić szczyptą gałki muszkatałowej. Już nie gotować. Doprawić do smaku. Doskonała na zimno i na ciepło. Podawać z posiekanymi liśćmi lubczyku
                                                                  SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. o lubczyk! zapomniana i cudowna przyprawa ;) Świeże i suszone liście stanowią świetny dodatek do zup, zwłaszcza tych z dodatkiem fasoli, groszku, ziemniaków czy soczewicy. Znakomicie wzbogaca smak naszego rosołu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to, czas wskrzesić cudowne, a całkiem zapomniane ziółko:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)