Guten Appetit

sobota, 2 lipca 2016

Arbuz. Idealny nie tylko na upały


Arbuz, melon, kawon to popularna roślina należąca do dyniowatych. Powszechnie lubiany i chętnie spożywany, szczególnie w upalne dni lata. Znakomicie smakuje, nie tuczy i gasi pragnienie.
I choć arbuz w 92% składa się z wody warto po niego sięgać jak najczęściej, ponieważ zawiera sporo minerałów i antyoksydantów cennych dla naszego zdrowia.

Jeśli nie przepadasz za arbuzem, oto 12 powodów, dla których jednak warto po niego siegnąć:
  1. Zawiera witaminy A i C (działanie przeciwstarzeniowe) i sporo cennych minerałów: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, i miedzi
  2. Jest żródłem cennego likopenu, który znajdziesz także w pomidorach. Ten cenny karotenoid, w 100 g arbuza zawarte jest średnio 4532 j. likopenu, a to 2 razy większa ilość niż w pomidorach 
  3. Zawiera inne cenne przeciwutleniacze takie jak beta-karoten, luteinę, zeaksantynę i kryptoksantynę, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych
  4. Działa moczopędnie, dlatego polecany jest w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego
  5. Korzystnie działa na układ pokarmowy i przemianę materii (błonnik)
  6. Wspomaga układ krążenia i pracę serca
  7. Kontroluje poziom trójglicerydów we krwi i zapewnia prawidłowe ciśnienie tętnicze
  8. Stanowi najbogatsze źródło L-cyruliny. W 100 g znajduje się jej 300 mg. Cyrulina zawarta w miąższu i skórce powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych. Wzmaga potencję, bo to "roślinna viagra". Ponoć 6 plastrów arbuza ma działanie podobne jak 1 tabletka viagry
  9. Nie tylko gasi pragnienie, ale uzupełnia niedobór elektrolitów w organiźmie
  10. Chroni skórę przed szkodliwym działanie promieni UV
  11. Przydatny dla sprtowców, ponieważ jest skutecznym lekiem na "zakwasy"
  12. Zawiera 30 kcal w 100 g. Idealny zarem dla wszystkich dbających o linię
 Nie jest odpowiedni jednak dla cukrzyków, ponieważ posiada wysoki IG - 75.

                                                                   NA ZDROWIE!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)