Guten Appetit

wtorek, 26 lipca 2016

Bananowy budyń z kaszy jaglanej


Budyń z kaszy jaglanej? To świetna alternatywa dla tradycyjnego mlecznego budyniu do którego mam awersję od zawsze. Ten zjadłam z przyjemnością. Jest bardzo prosty do przygotowania, a do tego po 100- kroć zdrowszy i smaczniejszy. Super śniadanie, a podany z frużeliną owocową smaczny podwieczorek.

Przypomnę tylko, iż poczciwa jaglanka to rekordzistka jeśli chodzi o zawartość krzemionki, dlatego zadba o Twoje włosy, skórę i paznokcie. Ponadto odkwasza organizm, dostarczy sporo witaminy B i F oraz lecytyny.
Budyń na bazie kaszy jaglanej przygotowałam z bananem i mlekiem kokosowym.

Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
około 1 szklanki mleka kokosowego
1 szklanka truskawek
1 łyżka ksylitolu/cukru
wanilia (u mnie z młynka)

Wykonanie:
  • kaszę jaglaną ugotować wg tego przepisu
  • truskawki obrać, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, następnie umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru. Zagotować i gotować około 5 minut do odparowania nadmiaru wody
  • kaszę jaglaną umieścić w kielichu blendera, dodać mleko kokosowe (dodałam gęstą, białą część) i obranego,  pokrojonego banana. Zblendować na gładki krem. Jeśli uważasz, że jest mało słodki dodaj ksylitolu/cukru
  • podawać schłodzony w lodówce z frużeliną truskawkową
                                                                SMACZNEGO !
 


8 komentarzy:

  1. Budyn bardzo smaczny. Zrobilam i stwierdzam,ze mleczko kokosowe nadalo tutaj swietny smak;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki:) Tez uważam, że mleko kokosowe mocno podbija smak budyniu:)

      Usuń
  2. Uwielbiamy takie desery :) Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna, nadaje się na słodko i na wytrawnie :D

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)