Guten Appetit

poniedziałek, 25 lipca 2016

Casarecce Siciliane z cukinią i boczkiem


Lubisz makaron i cukinię? Oto prosty obiad z tymi dwoma składnikami we włoskim stylu. Prawdziwa uczta dla smakoszy cukinii.
Gruby włoski makaron Casarecce rodem z Sycylii idealnie współgra z resztą składników. Przygotujesz go błyskawicznie. Idealne danie na gorące dni.
Cebulę podsmażyłam z boczkiem i cukinią, gdy pominiesz dodatek boczku danie idealnie nada się dla wegeretian. Cukinia z aromatycznym sosie śmietanowym, z cebulą, czosnkiem i boczkiem smakuje doskonale. Polecam!

Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu casarecce lub innego
1 duża lub 2 małe cukinie
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia lub masło klarowane
100 g surowego, wędzonego boczku
150 ml śmietany kremówki
natka zielonej pietruszki
parmezan - opcjonalnie

Wykonanie:
  • makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu
  • cukinię umyć, odciąć końcówki i odrzucić. Przekroić na pół i przy pomocy łyżki usunąć pestki z gąbczastym środkiem. Pokroić w cienkie półkrążki
  • obraną, pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Dorzucić pokrojony w paski boczek i smażyć około 10 minut. Dołożyć na patelnię cukinię, posolić, by zmiękła i przesmażyć razem przez kilka minut. Dolać śmietanę kremówkę i dusić przez kilka minut do zagęszczenia sosu
  • makaron odcedzić, dodać całą zawartość patelni, dokładnie wymieszać. Podawać z natką zielonej pietruszki i startym parmezanem
                                                                  SMACZNEGO !


4 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)