Guten Appetit

poniedziałek, 18 lipca 2016

Ciecierzyca z pomidorami i chorizo


Ciecierzyca to bardzo cenna roślina w zdrowej, zbilansowanej diecie. W ostatnich latach znacznie zyskała na popularności. Ciecierzyca zawiera więcej magnezu i mikroelementów niż soczewica i groch. Jak wszystkie strączkowe jest bogatym żródłem białka więc syci na długo. To również bardzo dobre żódło błonnika, witamin z grupy B, witaminy E oraz wielu składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, żelazo, miedź.
Ziarna ciecierzycy korzystnie działają na obniżenie stężenia poziomu cholesterolu oraz stężenia trójglicerydów, a także wzmacniają organizm, poprawiając przy tym wygląd i stan skóry (wspomaga produkcję kolagenu).
Dzisiaj świetne danie jednogarnkowe dla zabieganych - ciecierzyca w sosie pomidorowym. Dodatek  pikantnej chorizo to świetny sposób na wzbogacenie smaku sosu pomidorowego.
Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki posiłek przygotujesz w 30 minut. Smaczniejsza jest ciecierzyca ugotowana samodzielnie, a przepis znajdziesz tutaj

Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 puszka krojonych pomidorów
1 pętko chorizo
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
olej do smażenia
kawałek imbiru
mała paryczka chili
szczypiorek

Wykonanie:
  • obrać cebulę, pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu.  Dodać obrany, posiekany czosnek, imbir, papryczkę chili i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dołożyć pokrojoną w plasterki bądź półplasterki chorizo. Na końcu wlać pomidory z puszki. Dusić około 10-15 minut aż papryka będzie miękka 
  • na koniec dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i poddusić razem, by smaki potrawy się połączyły
  • podawać z bagietką. Posypać zieleniną
                                                                 SMACZNEGO !                                     


4 komentarze:

  1. super, czy chorizo można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boczek? Lub pomiń mięsny dodatek i dodaj wtedy paprykę w proszku, słodką, ostrą i wędzoną:)

      Usuń
  2. Takiego przepisu szukałam! :) Bardzo dziękuję, bo mam problem z odpowiednią ilością białka, a nie byłam pewna, w jaki sposób mam jeść ciecierzycę (z czym, w jakich proporcjach i jak ją doprawić, żeby nie przesadzić). Zapisuję sobie przepis na karteczce i jutro go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super i zapewniam , że bez dodatku kuminu smakuje równie wspaniale:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)