Guten Appetit

poniedziałek, 11 lipca 2016

Koktajl jagodowo - brzoskwiniowy


Koktaj jagodowo - brzoskwiniowy, dwukolorowy, przepyszny, syty, obłędnie zdrowy i nie wiadomo która część smaczniejsza.
Jagód nie trzeba zachwalać, bo znamy ich dobroczynne działanie. Wspomagają wszystkie diety odchudzające i oczyszczające. Wpływają korzystnie na pracę serca i mózgu, wspomagają trawienie, poprawiają zdolność widzenia i podnoszą odporność.

Brzoskiwnie - "królewski owoc" lata działa zasadotwórczo, ma również działanie oczyszczające, wspomaga naszą odporność mnóstwem mikroelementów i witamin. Nie ma się co zastanawiać, trzeba pić i jeść garściami. To świetna propozycja na lekkie, letnie śniadanko.


Składniki na 2 duze porcje:
2 brzoskwinie
1 szklanka jagód
1 banan
1 niepełna szklanka wody
kawałek imbiru
1 łyżka oleju

Wykonanie:
  • jagody starannie wypłukać, przebrać. Brzoskwinie obrać ze skóry
  • jagody zmiksować z połową wody i jedną brzoskwinią. Dodać rozdrobniony i obrany imbir. Wlać do pucharków
  • drugą brzoskwinię zmiksować z resztą wody i bananem. Dodać olej. Łyżką nałożyć na jagodową warstwę
  • podawać natychmiast po zmiksowniu 
                                                                SMACZNEGO!                             
                      

10 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę pięknie, polecam Ci smoothie, które znalazłam na blogu Kcalmara :) bardzo w Twoim styl u:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) Smoothie bowl? Widziałam, faktycznie bardzo w moim stylu. Piękne i owoców nigdy za wiele!

      Usuń
  2. Zrobię dzisiaj :) Akurat mam pełno jagód w domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sezonie jagodowym nie ma lepszego:)

      Usuń
  3. Zaraz zabieram sie za robienie koktajlu. Wyglada oblednie;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że mogę być inspiracją:)

      Usuń
  4. Piękne i zapewne smaczne , ale co z olejem i imbirem???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Imbir - to samo zdrowie i dodaje "pazura" koktajlowi, a dodatek oleju ułatwia przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, np. beta-karotenu:)

      Usuń
    2. no świetnie, świetnie... tylko tam powyżej nie napisałaś co z nimi zrobić:-/ są na liście składników, a nie występują w wykonaniu:-/

      Usuń
    3. no... to przecież oczywiste! Do kielicha i zblendować!!!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)