Guten Appetit

sobota, 23 lipca 2016

Moussaka


Moussaka, sztandarowe danie kuchni greckiej. Zapiekanka przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa przykryte kremowym sosem beszamelowym.
Nie musisz wyjeżdżać do Grecji, by poczuć się jak na wakacjach. Proste danie, które bez problemu przygotujesz w domu.

Bakłażana najlepiej zgrillować w piekarniku lub upiec na blaszce, nie tylko wchłonie mniej tłuszczu, ale będzie idealnie miękki. Moussaka jest pyszna, warto pokusić się o przygotowanie tego greckiego specjału. Polecam do wypróbowania!

Składniki:
800 g bakłażana (3-4 sztuki)
4 łyżki oleju
Sos: 
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 g mielonego mięsa
1/3 szklanka białego wina
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczka cukru
sól, pieprz
szczypta chili
natka pietruszki
Sos beszamelowy:
30 g masła
30 g mąki (2 płaskie łyżki)
300 ml mleka
1/2 szklanki parmezanu
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
olej

Wykonanie:
  • bakłażana pokroić w 1 cm plastry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować plasterki olejem przy pomocy pędzla. Piec około 8 minut do zrumienienia, następnie plastry bakłażana odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 8-10 minut do zrumienienia. Upieczone zdjąć z blachy i odłożyć na talerz
  • na dużej patelni zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso i obsmażyć około 5 minut. Dolać wino, a za kilka minut dodać resztę składników. Dusić 40 minut do odparowania nadmiaru wody
  • roztopić na patelni masło, dodać mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Cały czas mieszając wlewać mleko i doprowadzić sos do zagotowania. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową, na koniec wmieszać połowę startego sera
  • naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Bakłażany podzielić na 3 porcję. Na dno naczynia wyłożyć 1-szą porcję bakłażana, następnie porcję miesa, 2-gą porcję bakłażana i porcję mięsa, i 3-cią porcję bakłażana. Na górze zapiekanki rozprowadzić równomiernie sos beszamelowy i rozsypać resztę startego parmezanu
  • piec w 180`C przez około 35 minut do zrumienienia
                                                             SMACZNEGO !
źródło: inspirację zaczerpnęłam stąd
 


2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłyśmy a wiele razy o tym daniu słyszałyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas nadrobić zaległości, bo moussaka jest pyszna!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)