Guten Appetit

wtorek, 12 lipca 2016

Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej


Kapusta pekińska idealna na surówkę do obiadu. Delikatna, orzeźwiająca i pasuje praktycznie do wszystkiego. Niezwykle prosta w obsłudze, bo choć zwana kapustą bardziej przypomina sałatę. Zasługuje na szczególna uwagę ze względu na obecność beta- karotenu.
Już pół szklanki kapusty zapewni dzienną dawkę tej prowitaminy. 100 g kapusty to zaledwie 12 kcal, co niezmiernie ucieszy wszystkich dbających o linię. Koloryt nie bardzo zachęca do kupna, przeważnie jest bardzo blada, ale dołóż marchewkę i garstkę zielonych listków i już czaruje wyglądem. 'Bladą piekność" ożywiłam listkami rukwii wodnej i dodatkiem marchewki.

Składnki:
1/2 kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 jabłko
1-2 dymki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz

Wykonanie:
  • wierzchnie liście kapusty odrzucić. Kapustę przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w paski. Kapustę wymieszać z solą, dobrze wygnieść i odstawić, by zmiękła
  • zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej obraną marchew i jabłko
  • wymieszać olej z octem i miodem na jednolitą emulsję
  • wymieszać kapustę z przygotowanym sosikiem, marchewką i jabłkiem. Oprószyć pieprzem
  • podawać schłodzoną w lodówce. Przed podaniem dodać umyte listki rukwii wodnej
                                                                 SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Taki obiad jest wystarczająco sycący? Troche brakuje mi węglowodanów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surówka to tylko dodatek do obiadu:)

      Usuń
  2. Suroweczka jak marzenie :-). Zawsze dodawalam mnóstwo składników. Widze,ze niepotrzebnie. No i majonez :-). A tutaj taki swietny sosik :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj bez majonezu:) Jest wspaniała!

      Usuń
  3. Też się zastanawiałam nad tym czy ten posiłek jest w miarę sycący;) Bo tak wygląda, jak posiłek, a to tylko dodatek do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama surówka to za mało niestety, by się nasycić:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)