Guten Appetit

czwartek, 28 lipca 2016

Pasta z pieczonego kalafiora z czarnym sezamem

Kalafior smakuje w każdej postaci. Jest bardzo szlachetny, wyrafinowany da,  się niebanalnie i fantastycznie przetwarzać.
Kalafior posiada cenny sulforafan, substancję o bardzo silnym działaniu antynowotworowym. Z dobroczynnych mocy pozwala korzystać enzym-myrozynaza. Ponadto w kalafiorze jest sporo wapnia, potasu, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, witaminy A, C i beta-karotenu. Nic tylko jeść, tym bardziej, że 100 g kalafiora to 23 kcal.

Im bliżej jesieni, tym kalafiory mają swój charakterystyczne słodkawy smak, a i w środku lata są zachwycające. Dziś niezła gratka dla wielbicieli kalafiora - pasta do smarowania pieczywa.
Proponowaną pastę z kalafiora, można jeść z pieczywem, z dodatkiem pestek dynii, posiekanego szczypiorku, podprażonych orzechów lub migdałów. Kalafiora krótko gotuję, następnie podpiekam w piekarniku. Uzyskuje się wówczas lekko orzechowy smak. Można również przygotować kalafiora gotując go na parze.

Składniki:
mała główka z kalafiora
szalotka
2 łyżki serka śmietankowego lub ricotty
łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła
sok z cytryny
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
łyżka czarnego sezamu lub maku

Wykonanie:
  • kalafior podzielić na różyczki. Ugotować około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut
  • na oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę
  • upieczony kalafior zblendować z serkiem na gładką masę. Dodać  sezam lub mak, cebulkę wraz z tłuszczem, sól, startą gałkę muszkatałową i sporo pieprzu. Wymieszać
  • przełożyć do pojemnika lub słoika. Przechowywać w lodówce
                                                                 SMACZNEGO !    
źródło: kartka wyrwana z gazety    


4 komentarze:

  1. Tak mi sie spodobal przepis,ze jeszcze dzisiaj z niego skorzystam:-). Mam przeczucie,ze pasta mi bardzo posmakuje;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno warto podać kalafiora inaczej:) Smacznego:)

      Usuń
  2. Na pewno jest pyszna :) Ale ta miseczka jest śliczna! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna:) Dziękuję, wszystkie "dziewczynki" lubią różowy kolorek:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)