Guten Appetit

środa, 6 lipca 2016

Syrop z lawendy


Lawenda właśnie kwitnie! Cudownie pachnie, pięknie wygląda i super smakuje. Najbardziej kochamy lawendę za jej zapach!
Laweda posiada cudowne właściwości relaksujące, zarówno ciało jak i umysł. To świetny środek na nerwice, oraz fizyczne objawy spowodowane stresem: napięciowe bóle głowy, migrenę i bezsenność. Działa pomocniczo na układ trawienny, bo łagodzi wzdęcia brzucha, nudności, niestrawności pokarmowe, wzmacnia apetyt. Posiada właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze, działa przeciwbólowo i antyreumatycznie. Hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej. Działa moczopędnie, napotnie i żółciotwórczo.
Warto zatem wykorzystać cudowne właściwości lawendy, bo może stanowić wspaniały dodatek do dań, dodając im aromatu lub jako dekoracja. Nadaje się do ciast, deserów, herbaty, drinków.
Proponuję przygotowanie syropu z kwiatów lawendy. Pachnący syrop to świetna baza do przygotowania pachnącej lemoniady na upalne dni.

Składniki:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kwiatów lawendy
1/2 l wody

Wykonanie:
  • w słoneczny dzień zebrać kwiatki lawendy z własnego ogrodu lub zaprzyjaźnionych znajomych. Lawenda musi być ekologiczna, nie może być potraktowana chemią
  • wodę zagotować z cukrem. Gotować około 10 minut, aż lekko zgęstnieje
  • wrzucić do wody kwiatki lawendy i odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przecedzić syrop przez gazę lub gęste sitko do buteleczki z zamknięciem. Przechowywać do 3 mięsiecy 
                                                                                                                           SMACZNEGO !


6 komentarzy:

  1. Taki syrop musi być pyszny! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki syrop przegotowywała moja mama, jest pyszny! :D Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale czy to do picia, czy tylko picie samo lawenda? I jak wygląda lawenda żeby zebrać przekwitly czy wcześniej? a mam w ogrodzie a nie wiedziałam że do picia można

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pije się oczywiście w rozcieńczeniu. Zbierałam kwiaty tuż po rozkwitnięciu:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)