Guten Appetit

piątek, 12 sierpnia 2016

Colesław z czerwonej kapusty - fit


Surówka z kapusty lub colesław - pod taką nazwą egzystuje w krajach anglosaskich. Typowy colesław podawany jest z sosem majonezowym. To najpopularniejsza z surówek, której głównym składnikiem jest poszatkowana biała lub nieco rzadziej czerwona kapusta.
Każdy kraj ma specyficzne dodatki i przyprawy. Np. libańska biała wersja koniecznie z kuminem i miętą.
Dziś prosta, smaczna czerwona odmiana kapusty z octowo-olejową marynatą.

Składniki:
1/2 czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
2 marchewki
sól, pieprz
2-3  łyżki oleju
1-1,5 łyżki octu winnego
1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
natka piertuszki

Wykonanie:
  • kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wygnieść mocno z solą i odstawić na 20 minut, by zmiękła
  • składniki na winegret wymieszać na gładką emulsję i wymieszać z kapustą. Podawać schłodzoną w lodówce. Przed podaniem posypać natką pietruszki
                                                                 SMACZNEGO !


2 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)