Guten Appetit

środa, 24 sierpnia 2016

Dorsz po haitańsku


Nie wiem, czy na Haiti jedzą dorsza z zieloną papryką. Przepis pod "takim tytułem"znalazłam na kartce z kalenderza, a ponieważ jest z serii błyskawicznych, po zakupieniu zielonej papryki zrealizowałam go. Było bardzo smacznie!


Skladniki:
75 dkg fileta z dorsza
1-2 cytryny
2 cebule
3 strąki zielonej papryki
40 g masła
kawałek imbiru
płatki chili
sól, pieprz

Wykonanie:
  • filety marynować w soku z cytryn 4 godziny
  • przesmażyć na maśle pokrojoną w półkrążki cebulę oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Dusić pod przykryciem do miękkości, około 5-8 minut 
  • rybę umieścić w garnuszku razem z marynatą i dopełnić wodą, tak by ryba była całkiem przykryta płynem. Zagotować i wyłączyć ogień. Rybę zostawić na kilka minut, by doszła
  • dorsza układać na półmisku na przesmażonej papryce z cebulą. Oprószyć solą, pieprzem i chili
                                                                  SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię połączenie ryby z imbirem (tak jak z mlekiem kokosowym :)) W papryką też może fajnie pasować - chętnie wypróbuję w sezonie paprykowym :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)