Guten Appetit

środa, 3 sierpnia 2016

Gulasz węgierski


Gulasz po węgiersku to węgierskie danie narodowe składające się z mięsa, cebuli i papryki - danie dawnych pasterzy. To dodatek papryki nadaje potrawie smaku, aromatu i pikantności. Można je przygotować właściwie z każdego rodzaju mięsa.
Orginalny przepis na gulasz węgierski nie istnieje, bo co Węgier to przepis, dokładnie tak jak z polskim bigosem. Sam przepis jest bardzo prosty. Trzeba spełnić trzy warunki, by gulasz w smaku przypominał oryginał. Do smażenia mięsa zawsze używamy smalcu. Dodając czerwoną paprykę w proszku - dużej ilości -  należy zawsze zestawić patelnię z ognia. Papryka posiada cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypala się i nabiera gorzkiego smaku. Tradycyjnie węgierski jest bez liści laurowych i ziela angielskiego. Gęsty, aromatyczny, syty i bardzo popularny również u nas.

Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego
2 łyżki smalcu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 czerwone papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
1/4 łyżeczki kminku

Wykonanie:
  • umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, posolić i zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla
  • na tłuszczu zrumienić cebulę, pod koniec dodać czosnek. Zestawić patelnię z ognia i dodać paprykę w proszku. Zawartość patelni dołożyć do rondla z mięsem, podlać taką ilością wody, aby przykryła mięso. Dodać resztę przypraw i obraną, paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Wyparowany sos uzupełnić wodą
  • podawać z bagietką, kluskami, kaszą lub ziemniakmi. Z dodatkiem pieczarek świetny jako dodatek do placka po węgiersku (po przepis zapraszam tu
                                                               SMACZNEGO !

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam gulasz! :) Świetny przepis, bardzo prosty - a to jest najważniejsze. A mięso wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuję, a przygotowanie gulaszu jest właśnie takie proste:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry gulasz, to dobry gulasz! Pychota:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)