Guten Appetit

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Koktajl jeżynowy z kokosem

Koktajle owocowe to prawdziwe bomby witaminowe, zaopatrują nasz organizm w niezbędne witaminy i mikroelementy. Teraz z w sezonie najlepiej używać świeżych owoców. Czas truskawki, czarnej jagody i porzeczek za nami. Właśnie dojrzewają jeżyny, jedne z najzdrowszych owoców, wpisane na listę ORAC. Już sam kolor wskazuje na imponującą ilość antocyjanów.
Jeżyny posiadają ponadto spore ilości rozpuszczalnego błonnika, na długo dając uczucie sytości. Są doskonałe w diecie odchudzającej, 100 g owoców to 43 kcal.
Ostatnio podmieniłam w śniadaniowych koktajlach dodatek łyżki oleju (lepsza przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) na olej kokosowy. Tu dodatkowo dodałam mleko kokosowe. Bajeczny smak i zapach, a dodatkowo podkręca metabolizm. Koniecznie wykorzystaj jeżyny do przygotowania pysznego koktaju.


Składniki:
1 szklanka jeżyn
2 łyżki gęstej śmietany z mleka kokosowego lub zamiennie szklanka cienkiego mleka kokosowego
1 banan
1 łyżka syropu z agawy/miodu - opcjonalnie
kawałek imbiru

Wykonanie:
  • jeżyny umyj, obierz banana i imbir
  • składniki umieść w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypij zaraz po przygotowaniu
          SMACZNEGO !
 


4 komentarze:

  1. Jezyn u nas duzo:-). Bedzie i koktajl. Kolorek sliczny. Mysle,ze smak jeszcze lepszy;-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Nika uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcie oczywiście :) Prawie za każdym razem dodajesz przepis mi znany jednak zawsze czymś mnie zaskakujesz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi i dziękuję bardzo:) Pozdrawiam:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)