Guten Appetit

wtorek, 2 sierpnia 2016

Koktajl z czerwonej kapusty i czerwonej porzeczki

Korzystajmy z sezonowych owoców i warzyw, bo ich wpływ na nasze zdrowie jest nieoceniony. Co powiecie na koktajl z czerwonej kapusty z dodatkiem czerwonej porzeczki? Takie połączenie zapropomowała w TV śniadaniowej Dominika, zwyciężczyni Master Chefa. Czerwony mix owocowo - warzywny tak mnie zaintrygował, że gdy tylko upolowałam czerwone porzeczki, przygotowałam to cudo.
Piliśmy go z dodatkiem brzoskwinii, gruszki i banana. Wszystkie połączenia bardzo nam smakowały.
Koktajl jest godny polecenia ze względu na ogromną ilość antocyjanów (antyoksydantów) w czerwonej kapuście i nieco mniejszą, ale również obecną w czerwonej porzeczce. Nie są one niestety magazynowane w organiźmie człowieka, dlatego tak ważne jest to, by zadbać o ich obecność w codziennej diecie.

Składniki na 2 porcje:
3/4 szklanki pociętej czerwonej kapusty
3/4 szklanki czerwonej porzeczki 
1 dojrzała gruszka (brzoskwinia, banan) 
3/4 szklanki wody mineralnej
kawałeczek obranego imbiru
1 łyżka oleju

Wykonanie:
  • porzeczki umyć, obrać z szypułek. Gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Kapustę drobno pokroić
  • wszystkie skladniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić zaraz po przygotowaniu
          SMACZNEGO !

10 komentarzy:

  1. Na połączenie kapusty i porzeczki chyba nigdy bym nie wpadła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, a smakowo połączenie znakomite:)

      Usuń
  2. pyszny pomysł! szkoda, że objadłam już wszystkie moje krzaczki z porzeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie czerwonej porzeczki i kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ niespodziewane zestawienie smaków! Bardzo inspirująco! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam koktajle owocowo warzywne

    ----------------------------------------------

    http://bit.ly/2eq7X30

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)