Guten Appetit

sobota, 20 sierpnia 2016

Masełko "Raffaello"


Pasta do chleba o smaku pralinek raffaello? Czemu nie, przecież połączenie migdałów i kokosa to właśnie ten smak. Jeśli znudziło Ci się tradycyjne masełko z orzeszków ziemnych, przygotuj wersję kokosową. Krem raffaello jest bardzo prosty w przygotowaniu, a smak powali największego sceptyka kokosa.

Kanapki w wersji na słodko to propozycja nie tylko dla dzieci. Masełko raffaello można wykorzystać również do deserów, ciastek, płatków śniadaniowych. Pracy przy nim niewiele, bo ogranicza się jedynie do zmiksowani składników. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, bo miksowanie potrwa około 10 minut. Blendowanie trzeba wielokrotnie przerywać i zsuwać łopatką masę osiadającą na ściankach naczynia.

Składniki:
100 g wiórków kokosowych - 1 szklanka
100 g zmielonych migdałów - 1 szklanka
1 laska wanilii
2-5 łyżek mączki z ksylitolu/cukru/miodu
4 łyżki gęstego mleka kokoswego 

Wykonanie:
  • składniki umieścić w kielichu blendera i miksować, miksować, miksować... do pożądanej konsystencji
  • gotową masę przełożyć do słoiczka z nakrętką i przechowywać w lodówce 
uwagi:
- ilość cukru uzależniona jest od przeznaczenia, np. do przełożenia wafla zdecydowanie więcej niż do wyjadania ze słoika
- masa zaraz po przygotowaniu jest bardzo łatwa  do rozsmarowania lecz do wafli nadaje się lepiej po nocy spędzonej w lodówce
- podana ilość wystarcza na posmarowanie 1 paczki wafli (5 sztuk)

                                                                 SMACZNEGO !

9 komentarzy:

  1. Musi być przepyszne. Kocham kokos, a w połączeniu z migdałami to cudo! :)
    Zapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mialam czasu pisac,ale regularnie odwiedzam bloga:-). Czas mi pochlonal dzem brzoskwiniowy z malinami,z Twojego przepisu:-). Rewelacja. Przepyszny:-). Znajomi pytaja,skad u mnie taki sliczny kolor dzemu z brzoskwin,a ja oczywiscie mowie prawde i wszyscy zgodnie twierdza,ze to swietny pomysl. No i tez korzystaja z Twojego przepisu:-). Maselko raffaello wyglada apetycznie. Sklad bomba:-). Ide skonczyc kolejna partie dzemu i jutro robie maselko;-). A dzisiaj jeden z Twoich pomyslow na cukinie. Przepraszam,ze tak sie rozpisalam. Dzieki za wspaniale pomysly,inspiracje itp.;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis poszedł w "świat":) Z radością czytam tak miłe rzeczy:) Dziękuję i serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Nika czy wszystkie tego typu blendery sobie z tym poradzą. Na chwilę obecną posiadam blender ręczny - nie ma szans żeby mi zrobił takie masłeko :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, użyxwam Vitamixa o kosmicznej mocy i wielokrotnie przerywałam miksowanie:) Ręcznego raczej nie polecam:)

      Usuń
    2. No właśnie i to jest ból... Masełko powala wyglądem i to moje smaki! Może kiedyś ;)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)