Guten Appetit

piątek, 5 sierpnia 2016

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to połączenie chrupiącego placka ziemniaczanego z gulaszem. Potrawa znana i lubiana, dla mnie zestaw idealny. Ciekawe, że Węgrzy kompletnie nie znają tego placka.

Podstawą nadzienia jest gulasz węgierski (przepis podstawowy znajdziesz tu), który możesz modyfikować i uzupełniać ulubionymi składnikami.
Gdy nasyciliśmy się gulaszem, to co pozostało uzupełniłam pieczonym pieczarkami i dodatkową papryką. I to właśnie stanowi nadzienie dzisiejszych placków! Zapraszam na pyszny obiad!

Składniki:
gulasz węgierski z tego przepisu
250 g pieczarek
1 czerwona papryka
6-8 ziemniaków
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka mąki pszennej
smalec do smażenia, olej
kwaśna śmietana
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
  • pieczarki oczyścić z ewentualnych zabrudzeń papierowym ręcznikiem, usunąć końcówki nóżek, następnie pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pestki, pokroić. Pieczarki z papryką podsmażyć na rozgrzanym smalcu do odparowania wody z grzybów. Posolić i oprószyć pieprzem
  • do odgrzanego gulaszu dodać pieczarki z papryką i podgrzewać razem przez 10 minut, by smaki się połączyły
  • obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Odstawić na 10 minut. Odstałą wodę odlać, a pozostałą na dnie miski skrobię ziemniaczaną dołożyć do placków. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę (im mniej, tym bardziej chrupiące będą placki), wbić jajko, dodać do smaku soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym smalcu upiec 4 dość duże placki.Wielu może się skrzywi na smalec, jednak zapewniam - całkiem niesłusznie. Placki są wyjątkowo chrupiące i nie ociekają tłuszczem jak te smażone na oleju, także polecam
  • jeszcze gorące napełnić farszem gulaszowym, przyozdobić kleksem kwaśnej śmietany, posypać natką pieruszki i podawać
                                                                   SMACZNEGO !





    1 komentarz:

    1. Uwielbiam. Ja jeszcze czasami zapiekam z serem żółtym - zamiast dodatku śmietany:)

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)