Guten Appetit

sobota, 27 sierpnia 2016

Pleśniak ze śliwkami


Popularny "pleśniak", kruche ciasto z pianką, w tradycyjnym przepisie dwukolorowe warstwy kruchego ciasta przełożone są dżemem. Aż szkoda nie wykorzystać sezonowych owoców, dlatego zamiast dżemu proponuję śliwki.
Ciasto bardzo łatwe do przygotowania i zawsze się udaje. Nie wymaga podpiekania spodu. Będzie wyjatkowo kruche, gdy użyjesz mąki pszennej - krupczatki. Aby jeszcze wzmocnić efekt chrupkości część masła zastąp smalcem. Jest pyszne. Polecam!

Składniki :
400 g mąki krupczatki
200 g masła
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
3/4-1 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
80 dkg śliwek
cynamon

Wykonanie:
  • zrobić kruche ciasto: szerokim nożem posiekać mąkę z zimnym masłem, zagnieść z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść. Zapakować w folię i włożyć do zamrażarki, a jedną białą do lodówki
  • wypestkować śliwki
  • z białek ze szczyptą ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać, aż cukier sie rozpuści
  • ciasto z lodówki rozwałkować na wielkość foremki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie zetrzeć na dużych oczkach  tarki jarzynowej ciemne ciasto. Ciasno ułożyć wypestkowane śliwki, posypać cynamonem. Śliwki przykryć pianą z białek, a na górę zetrzeć trzeci kawałek kruchego ciasta
  • piec 45 minut w 160-170`C
                                                                  SMACZNEGO !               

                                        

18 komentarzy:

  1. Takiego plesniaka jeszcze nie jadlam. Wyglada mega apetycznie. Moj ulubiony placek i ukochane owoce w jednym:-). Jakiej wielkosci jest blaszka,ze piana z bialek jest taka duza:-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pleśniak śliwkowy jest super, polecam! Blaszkan 20x30 cm:)

      Usuń
  2. Moje ukochane ciasto!
    A tyle lat nie jadłam...
    Chyba trzeba będzie zaczać piec!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, jak jeść słodkości to tylko domowe:)

      Usuń
  3. Witam spód składa się z jasnego ciasta i ciemnego podpieramy jaki czas dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po około 30 minutach pobytu w zamrażace powinno byc ok:)

      Usuń
  4. Wygląda super smacznie!
    Już kiedyś robiłam pleśniak z wiśniami, z porzeczkami, nawet z rabarbarem, ale jeszcze nie próbowałam śliwkowego. Muszę wypróbować ten przepis.
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jeszcze dodaje kisiel w proszku do bialka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mozna zrobic szarlotke na bazie tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale, zachęca do spróbowania
    kobietaiecożycie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja piana zawsze opada.. Nigdy mi nie wyszła taka wysoka:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pianę stabilizuje cukier. Użyj drobnego cukru i dodawaj po 1 łyżce do prawie ubitej piany, miksuj do rozpuszenia cukru i dopiero dodawaj następną łyżkę, aż do wykończenia cukru. Nie opadnie, gwarantuję!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)