Guten Appetit

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Rukiew wodna - eliksir młodości


Rukiew wodna (Nasturtium officinale R. Br.) inaczej rzeżucha wodna to roślina należąca do rodziny kapustowatych, której właściwości lecznicze znane są od starożytności.
Ostatnimi czasy zyskała miano najzdrowszego warzywa świata. Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) oficjalnie umieściło rukiew wodną na pierwszym miejscu rankingu zdrowej żywności. Znalazła się na samym szczycie badanych roślin z wynikiem gęstości składników odżywczych równym 100. Stała się tym samym największą sensacją i zjawiskiem wśród osób zainteresownych zdrowym odżywianiem.
Super zdrowa, wyprzedza brokuły, jarmuż i pomidory ( ma więcej potasu), więcej witaminy C niż cytryny i więcej beta- karotenu niż rekordzistka- marchewka.
Niestety ma jedną wadę, ciężko ją znaleźć w sklepach, na straganach i warzywniakach.
Tym bym się jednak nie martwiła, bo bardzo łatwo wychodować ją w domu. Nie potrzebujesz nawet grządki w ogrodzie, wystarczy zwykła skrzynka balkonowa, bo jest to mała roślinka. Szybko wschodzi, rośnie dosłownie w oczach, wystarczy tylko odpowiednio ją nawadniać.
Liście rukwi wodnej najlepiej smakują świeże. Rukiew ma chrupiącą teksturę, orzeźwiający ostry i pikantny aromat oraz lekko pieprzowy smak z nutą słodyczy.
Można dodawać ją do wszystkiego, sałatek, zup, kanapek, smoothie lub po prostu zjeść świeżą.

Wartości zdrowotne rukwi wodnej:
  • to bogate źródło witaminy C, B1, B2, B6, K, żelaza, wapnia, magnezu, manganu i cynku,  który pozytywnie wpływa na włosy i skórę
  • przesycona jest beta- karotenem i witaminą A, które są ważnymi przeciwutelaniaczami niezbędnymi dla zdrowej skóry i oczu
  • zawiera znaczne ilości luteiny i zeaksantyny, dzięki którym karetonoidy, które działają jak przeciwutleniacze, usuwają z organizmu wolne rodniki
  • roślina wyróżnia się również pod względem zawartości kwercetyny- flawonoidu, silnego przeciwutleniacza
  • podstawową właściwością rukwi wodnej jest działanie antynowotworowe. Zmiejsza ryzyko uszkodzeń łańcuchów DNA w komórkach krwi. Związki zawarte w rukwi wodnej posiadają zdolności hamowania rozwoju komórek nowotworowych raka piersi 
  • poprawia kondycję skóry i działa odmładzająco przy spożyciu około 80 g dziennie (spłycenie zmarszczek, zmniejsza przebarwienia i zaczerwienienia, zwęża pory)
  • wspomaga pracę wątroby, tarczycy i układu krwionośnego
  • stanowi środek przeciwzapalny błony śluzowej jamy ustnej
  • wspomaga leczenie reumatyzmu
  • wyciąg z rukwi wodnej podaje się przy awitaminozie
  • posiada działanie moczopędne (spożywana w większej ilości może podrażniać drogi moczowe)
Mam nadzieję, że zachęciłam Cię i pokusisz się o wychodowanie zdrowych listków rukwi wodnej!

                                                                NA ZDROWIE!
 

2 komentarze:

  1. Jest zdrowa a do tego pięknie wygląda! Czy to prawda, że w smaku jest podobna do rukoli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jest urodziwa:) Nie ma tak agresywnego smaku jak rukola. Jest smaczniejsza:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)