Guten Appetit

środa, 17 sierpnia 2016

Sernik z jeżynami i czerwoną porzeczką


Pyszny sernik na lato z sezonowymi owocami jagodowymi, jeżyną i czerwoną porzeczką. Dodatek owoców możesz dowolnie modyfikować. Masa serowa jest idealna, owoce nie opadają na dno, a całość okolona chrupiącym kruchym ciastem.
Sernik piecze się bardzo krótko, a przy tym nie rośnie, nie pęka i jest równy jak stół. Lepszej rekomendacji nie trzeba!

Składniki na kruche ciasto:
225 g mąki orkiszowej jasnej 630
105 g masła
2 łyżki ksylitolu/cukru
1 jajko
Składniki na masę serową:
500 g sera
250 g macarpone
3/4 szklanki ksylitolu/cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej
2 jajka
dodatkowo:
1 szklanka jeżyn
1 szklanka czerwonej porzeczki 

Wykonanie:
  • składniki na kruche ciasto: mąkę, masło i cukier umieścić w misie robota i zagnieść jednolitą kruszonkę, następnie dodać jajko i miksować, aż składniki połączą się w zgrabną kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i na 30-60 minut umieścić w lodówce
  • ciasto cienko rozwałkować i wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia oraz bok tortownicy wysmarowany masłem. Podpiec w 200`C przez 15 minut
  • oba serki, cukier i mączkę ziemniaczaną wymieszać na gładką, jednolitą masę. Dodać kolejno po jednym jajku, krótko miksując już  tylko do połączenia składników
  • masę serową wylać na podpieczony spód. Na górze rozłożyć przygotowane owoce. Piec w 180`C 35 minut. Studzić na kratce
  • podawać schłodzony w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wierzch sernika świeżymi owocami jeżyn i porzeczek 
                                                                SMACZNEGO !



4 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)