Guten Appetit

poniedziałek, 12 września 2016

Boczniaki w pomidorach z makaronem


Obiad z serii błyskawicznych. W czasie, gdy gotuje się makaron przygotujesz smakowity sos z boczniaków.
Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, ale nie proponujnę leśnych grzybów. W zastępstwie boczniaki - dla tych wszystkich, którzy nie zbierają grzybów.
Boczniaki z sosem pomidorowym smakują naprawdę znakomicie, a jakie są zdrowe!

Składniki na 2 porcje:
400-500 g boczniaków
2 łyżki oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
szczypta cukru
sól, pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
  • obrany i posiekany czosnek i cebulę poddusić na oleju. Dodać pokrojone w paski grzyby ( ogonki odrzucić) i dusić do odparowania wody. Powinny się zezłocić
  • dodać pomidory, przyprawy i dusić 10-15 minut
  • na patelnię z grzybami dołożyć ugotowany makaron i wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu. Podawać suto posypane natką pietrusz
                                                                        SMACZNEGO !


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)