Guten Appetit

poniedziałek, 26 września 2016

Buraczki tarte na zimę - łatwe


Uwielbiam buraczki w każdej postaci i nie wyobrażam sobie, by mogło ich zabraknąć w domowej spiżarni. Wrzesień to miesiąc przetworów na zimę. Tym  razem zapraszam na klasyczne tarte buraki, bez dodatków. Taki słoiczek to prawie gotowa sałatka do obiadu.
Po otworzeniu wystarczy dodać ulubione dodatki: u mnie cebula, starte jabłko, pieprz, łyżka oleju i gotowe. To również świetna baza do przygotowania barszczu, czy chłodnika. Proporcje przypraw dobrane są idealnie, a buraczki przepyszne. Bardzo proste do przygotowania, polecam!

Składniki na 3 słoiki a`450 ml:
2 kg buraków
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
6 łyżek octu 10%

Wykonanie:
  • buraki wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości - około 1 godziny. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać. Zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Doprawić do smaku, solą, cukrem i octem, dokładnie wymieszać. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Dokładnie wytrzeć do sucha brzeg słoika, zakręcić wyparzoną i wytartą do sucha nakrętką
  • słoiki ustawić w garnku, napełnić wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować 15-20 minut. Wyjąć z garnka, ewentualnie dokręcić nakrętki. Przechowywać w piwnicy
                                                                   SMACZNEGO !
 

4 komentarze:

  1. A czy moze byc ocet jablkowy,ktory uwazam za zdrowszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być ocet jabłkowy, może być sok z cytryny:)

      Usuń
  2. bardzo przydatne w zimę i smaczne

    ----------------------------------------------

    http://bit.ly/2eq7X30

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już je zajadamy, są super smaczne!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)