Guten Appetit

środa, 7 września 2016

Flaki wołowe


Flaczki wołowe to specjał tradycyjnej kuchni polskiej. Znane już od XIV wieku, należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły.
Flaki to jednogarnkowe danie w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego.
Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny?
Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso.
Flaki przygotowałam na lekkim rosole (kurczak+indyk), bez zasmażki. Ważne jest, aby flaki zostały ugotowane do miękkości.
Na przygotowanie flaków trzeba zarezerwować wiele godzin, jednak warto, to prawdziwa uczta smaków, ponadto  jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni.

Składniki:
flaki - 1-1,2 kg
2 golonki z indyka
2 grzbiety z kurczka
4 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 mały por
3 listki laurowe
6-8 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
1 łyżka stołowa słodkiej papryki w  proszku
1 łyżeczka papryki ostrej
świeży imbir 4-5 cm kawałek
0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżka majeranku

Wykonanie:
  • opłukane  grzbiety kurczaka i indycze golonki zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Miękkie już warzywa wyłowić z rosołu i odłożyć na bok. Po czasie wyłowić również mięso. Odzielić mięso od kości i pokroić w małe kawałki
  • flaki należy 3 razy obgotować po 30 minut, za każdym razem zmieniając wodę na świeżą, pomimo tego iż kupiłam już flaki sparzone. Każdorazowo flaki zalewać gorącą wodą, ponieważ zalane zimną wodą zahartują się i trudno będzie je dogotować. Do ostatniego obgotowywania dodać sól. Obgotowane flaki odcedzić, ostudzić i pokroić w 1-cm paski
  • do rosołu dodać pokrojone flaki i gotować do miękkości. Gotowałam jeszcze 1,5 godziny 
  • warzywa wyłowione z rosołu (oprócz pora) zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, następnie połączyć z flakami. Dodać pokrojone mięso z rosołu i wszystkie przyprawy, gotować jeszcze 10-15 minut
  • podawać posypane zieleniną z pieczywem
                                                                   SMACZNEGO !


1 komentarz:

  1. Świetny przepis! Flaki, jak piszesz, to flagowa potrawa kuchni polskiej. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)