Guten Appetit

niedziela, 11 września 2016

Placek marcepanowy ze śliwkami



Prosty placek ze śliwkami - intensywny, mięsisty, wilgotny i bardzo wykwintny w smaku dzięki dodatkowi marcepanu.
Tym razem marcepan nie jest ścierany na tarce, ale utarty z cukrem i masłem, przez co ciasto ma cudownie intensywny marcepanowy smak.

Wielbiciele marcepanu będą na pewno zachwyceni, bez dokładki się nie obędzie. Proste ucierane ciasto, na wierzchu układa się śliwki, które lekko zatapiają się podczas pieczenia. Warto wypróbować!

Składniki (na tortownicę 26 cm):
100 g marcepanu
125 g masła
125 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 średnie jajka
150 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo:
600-800 g śliwek
cukier+cynamon 

Wykonanie:
  • miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać pocjami pokrojony na małe kawałeczki marcepan. Do masy wbić kolejno po 1 jajku, ucierając za każdym razem do połączenia składników
  • do masy jajeczno-marcepanowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
  • masę wyłożyć na blaszkę/tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć wydrylowane śliwki. Posypać cukrem i cynamonem
  • piec w 200`C około 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe
                                                                SMACZNEGO !
         


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)