Guten Appetit

piątek, 9 września 2016

Portugalskie Pao de Deus - boskie bułeczki kokosowe


Pao de Deus, w polskim tłumaczeniu dosłownie - chleb Boga. Choć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko!
Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich.
Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką podejrzałam tutaj. Robiłam je już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo.
Wprowadziłam małą innowację i masło zastąpiłam super zdrowym olejem kokosowym (zdrowy jest tylko ten tłoczony na zimno!) i to już prawdziwa petarda kokosowa. Dodatkowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową.
Do bułeczek można wykorzystać sezonowe owoce, są jeszcze smaczniejsze. W tej wersji mogą stanowić pyszne drugie śniadanie dla naszych milusińskich.
Prostota i nieskomplikowane wykonanie, a jaki smak! Warto się skusić!
Przepis dodaję do akcji "Zdrowsza drożdżówka".

Składniki na 12 sztuk:
320 g mąki orkiszowej jasnej 700
150 ml mleka/mleka kokosowego
1 jajko
skórka z 1/2 cytryny
50 g oleju kokosowego/masła
45-60 g cukru
2 łyżeczki drożdży instant
dodatkowo:
100 g wiórków kokosowych
50 g cukru
2 jajka
dowolne owoce- opcjonalnie- u mnie maliny

Wykonanie:
  • mleko podgrzać w garnuszku. Dodać olej kokosowy, by się rozpuścił 
  • do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem  jednolite, gładkie ciasto. Może się lekko lepić. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • 100 g wiórków kokosowych wymieszać z rozbełtami jajkami i cukrem. Odstawić
  • wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią. Podzielić na 12 równych kawałków, najlepiej odważająć po około 50-52 g. Uformować 12 kulek. Rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, ułożyć po kilka malin i zwiąć w kulkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować mlekiem i zwilżonymi dłońmi ulożyć pierzynkę z przygotowanej masy kokosowej
  • piec w 180`C 25 minut do zrumienienia  
                                                                 SMACZNEGO !




Zdrowsza drożdżówka

9 komentarzy:

  1. Genialne bułeczki <3 Zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super te bułeczki, musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie buleczki,to jak marzenie;-). Super apetyczne. Mysle,ze smakuja bosko:-). Przepis wyprobuje. Moze akurat cos z tego wyjdzie:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, chętnie wypróbuję ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiedziałam Nika że powalisz przepisem! :) Dziękuję za dołączenie do akcji Zdrowsza drożdżówka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana piszesz że olej kokosowy zdrowy ale zjadany na zimno,bo przecież podczas pieczenia kwasy omega 3 giną w temperaturze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, tylko ten tłoczony na zimno jest zdrowy:)

      Usuń
  7. Kochana tutaj użyłaś mąki orkiszowej typ 700,a pisałaś wcześniej że używasz typ 630.jeżeli piszesz w innych przepisach w składzie mąka orkiszowa to masz na myśli typ 630?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka orkiszowa jasna w Polsce to 700-ka, natomiast w Niemczech jest to mąka 630 i stąd różnice, ponieważ używam zamiennie raz jednej raz drugiej. Różnice niewielkie, właściwie bez znaczenia:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)