Guten Appetit

wtorek, 20 września 2016

Sok z aronii - recepta na długowieczność


Aronia to absolutna bomba witaminowa, źródło zdrowia, energii i długowieczności. Tego owocu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni. Aronia w "klasyfikacji" ORAC zajmuje jedno z czołowych miejsc wśród owoców (19.220 j. w 100 g).
Ma ogromny potencjał przeciwutleniający, dlatego
jest świetnym antidotum na choroby cywilizacyjne, opóźnia także postępowanie chorób oczu: jaskry, zaćmy oraz degeneracji plamki żółtej na siatkówce (AMD). Antocyjany regenerują rodopsynę, barwnik na siatkówce wpływający na jakość widzenia.
To owoc idealny dla wszystkich pracujących z komputerem, bo nie tylko wspomaga regenerację wzroku, ale znosi skutki promnieniowania monitorów komputera.
Właśnie przygotowany jesienią sok  zadba, by zimowa dieta była bogata w antyoksydanty.
Smak aronii jest dość specyficzny i nie każdego zachwyci, ale sok jest naprawdę smaczny.

Składniki na 4 butelki z`500 ml:
2 kg aronii
1-1,5 l wody
600 g cukru
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
  • owoce aronii przebrać i dokładnie umyć, następnie umieścić w dużym garnku i zalać wodą tak, by przykryła owoce. Gotować około 15-20 minut. Po około10 minutach, gdy owoce już zmiękną zmiażdżyć je ubijakiem do ziemniaków. Więcej wartości z owoców przejdzie wówczas do wody 
  • po tym czasie odcedzić sok, wsypać odważony cukier, dodać sok z cytryny i zagotować
  • gorący sok wlać do wyparzonych butelek, zakręcić. Pasteryzować 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia
                                                                    NA ZDROWIE !



4 komentarze:

  1. Ja robię sok z aronii w sokowniku, żeby ułatwić sobie trochę :) Też robię go duże ilości, żeby starczyło na całą zimę i piję rozcieńczony z wodą mineralną lub jako kompot. Aronia to super owoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sokownik na pewno ułatwia produkcję soków. Niestey nie mam sokownika, ale dałam radę bez:)

      Usuń
  2. Dawniej robiłam soki w sokowniku, ale wróciłam do metody mojej mamy i babci. Zasypuję owoce cukrem i stawiam w ciepłym miejscu z dala od słońca. Owoce aronii są dość twarde dlatego trzeba je trochę rozdrobnić, aby puściły sok. Po kilku tygodniach zlewam sok i mieszam z cukrem ile przyjmie. Taki sok stoi nawet dwa lata, ale tyle to on w mojej rodzinie nie przetrwa. Najchętniej pijemy go z herbatą owocową domwoej roboty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stare metody są niezastąpione:) Nigdy jednak nie próbowałam, bo mam obawy, że zamiast soku otrzymam winko:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)