Guten Appetit

sobota, 24 września 2016

Szarlotka z aronią


Pyszne, kruche, maślane ciasto na przywitanie jesieni - polski klasyk szarlotka. By nie była nudna wzbogaciłam ciasto ostatnimi owocami aronii. To już ostatni przepis w tym sezonie z dodatkiem aronii, wykorzystałam cały zdobyczny zapas co do jednej kulki.
Dodatkowo oprócz świeżych owoców aronii kruchy spód posmarowałam dżemem aroniowo-jabłkowym (po przepis zapraszam tutaj).
To nie tylko mocny akcent kolorystyczny, ale równocześnie potężny zastrzyk wartości zdrowotnych. Ciasto jest delikatne i mocno kruche, w całości wykonane z mąki krupczatki. Bardzo proste i zawsze się udaje. Wysokość ciasta zależy od wielkości foremki. Moje jest dość niskie, użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki:
400 g mąki krupczatki
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
1 jajko, 1 żółtko
dodatkowo:
1 kg jabłek np. szara reneta
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka owoców aronii
4 łyżki dżemu

Wykonanie:
  • do miski przesiać mąkę, dodać cukier i masło pokrojone na małe kawałeczki. Rozetrzeć palcami masło, aż powstanie kruszonka, następnie dodać jajka i szybko zagnieść do połączenia składników. Gdyby się lepiło podsypać trochę mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną uformować w dysk, owinąć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Drugą uformować w wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki
  • jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Umyć aronię. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem, następnie umieścić w płaskim rondlu i podgrzewać, aż jabłka stracą objętość
  • ciasto z lodówki rozwałkować na placek i wyłożyć nim spód i bok foremki, wyścielonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i posmarować dżemem. Nałożyć podsmażone jabłka. Na jabłkach rozsypać owoce aronii. Na to zterzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki
  • piec 45-50 minut w 200`C do zrumienienia 
  • podawać posypane cukrem pudrem
                                                                 SMACZNEGO !



6 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! : ) Zapraszam na mojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotke. Moge jesc ja bez konca :-). Upieke wedlug Twojego przepisu. Chociaz musze przyznac,ze nigdy nie pieklam na mace krupczatce :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo właśnie krupczatka jest idealna na kruche ciasto:)

      Usuń
  3. Aronia z pewnością świetnie odnalazła się w tym duecie :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)