Guten Appetit

poniedziałek, 5 września 2016

Ziemniaki pieczone "jak z ogniska"


Ziemniaki "jak z ogniska" - to jeszcze jeden smaczny sposób na ziemniaki z piekarnika. Rzeczywiście do złudzenia przypominają te wyjęte z ogniskowego popiołu nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Skorupkę zawdzięczają otoczce z mąki, ogniskowy smak dodatkowi wędzonej soli i wędzonej papryce.
Nareszcie miałam sposobność wypróbować wędzoną sól kupioną już jakiś czas temu.  Szczypta wystarczy, by nadać ziemniakom fantastyczny dymny aromat. Polecam do wypróbowania!


Składniki:
około 600 g średnich ziemniaków
2 łyżki mąki
2 płaskie łyżeczki soli
1/3 łyżeczki soli wędzonej
0,5 łyżeczki wędzonej papryki

Wykonanie:
  • ziemniaki dokładnie wyszorować i jeszcze wilgotne obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Nadmiar strzepnąć
  • ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 45 minut. Oczywiście, przy większych ziemniakach czas pieczenia odpowiednio się wydłuży. Można sprawdzić wykałaczką, czy są miękkie w środku. Podałam ze śledziem z zalewy octowej. Było pysznie!
                                                                  SMACZNEGO !

 

8 komentarzy:

  1. Zaciekawiłaś mnie tym przepisem - zdecydowanie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis znany, ale wędzona sól to świetna innowacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, dodatek wędzonej soli zwiększa wiarygodność nazwy "jak z ogniska":)

      Usuń
  3. Ciekawy przepis. Jeżeli smakują tak jak te z ogniska, to muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tylko imitacja tych z ogniska, ale bardzo udana:)

      Usuń
  4. Ciekawa jestem efektu, koniecznie muszę spróbować!
    A ziemniaczki z ogniska to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba spróbować! Prawie jak z ogniska!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)