Guten Appetit

czwartek, 29 września 2016

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki


Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki, prosta w przygotowaniu, pyszna, aromatyczna i sycąca. Na pomidory i paprykę to najlepszy teraz czas, szkoda nie wykorzystać ich potencjału. Pieczone warzywa sprawią, że danie nabierze całkiem nowego wymiaru.
Podałam z ziołowymi grzankami (przepis tu) i kleksem jogurtu greckiego. Smakowała wybornie!

Składniki na 4 porcje:
około 1 kg pomidorów (u mnie malinowe)
3-4 czerwone papryki
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy/oleju
oregano, rozmaryn
sól, pieprz
0,5 łyżeczki cukru
papryka słodka w proszku
bulion warzywny- 1-1,5 szklanki

Wykonanie:
  • przygotować 2 blaszki. Na pierwszej ułożyć skórą do góry, przecięte na pół papryki, pozbawione gniazd nasiennych i gąbczstych błon. Pomidory przeciąć na połówki, posypać solą, obłożyć rozmarynem i oregano. Pomiędzy umieścić 3 ząbki czosku ze skórką. Piec w 200`C około 1 godziny. Po 40 minutach, gdy skórka papryki zacznie się marszczyć i czernieć, wyjąć z piekarnika, a pomidory jeszcze dopiekać. Papryki przełożyć do woreczka strunowego i pozostawić do ostygnięcia. Gdy papryka się zaparzy bez trudu zejmiesz skórkę palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka. Z upieczonych pomidorów również bez trudu usuniesz skórę
  • zblendować obrane ze skóry papryki, pomidory i czosnek. Przełożyć do rondla, wlać bulion do uzyskania pożądanej konsystencji i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką w proszku
  • podawać z kleksem jogurtu lub śmietany i ziołowymi grzankami
                                                                 SMACZNEGO !

    4 komentarze:

    1. zrobiłam i pycha, mamie też smakuje ;) jeszcze narzeczonemu zrobię :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Miło mi, dziękuję:) Narzeczony też będzie się zajadał, bo rzeczywiście jest znakomita:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)