Guten Appetit

poniedziałek, 10 października 2016

Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażana


Ajwar, pasta z pieczonej papryki i bakłażana, bardzo popularna na Bałkanach, a pochodzi z kuchni serbskiej.
Mus paprykowo-bakłażanowy jest pyszny, bardzo aromatyczny, lekko ostry o bogatym smaku.  Najlepszy oczywiście ten samodzielnie przygotowany w domu.
Sklepowe mają często w składzie dodatek marchewki - jako tani wypełniacz, a smak ajwaru - jego szczególną nutę smakową buduje pieczona papryka i bakłażan, choć klasyczny ajwar przygotowują Serbowie bez jego dodatku.
Ma różnorodne zastosowanie w kuchni, uszlachetnia smak i zapach każdego dania. Służy do przygotowania sosów, zup, pizzy lub jako dodatek do mięs pieczonych, smażonych lub z grilla. Z jogurtem tworzy pyszny dip, a w połączeniu z białym serkiem pastę kanapkową. Po wymieszaniu ze śmietaną lub majonezem powstanie doskonały sos do wędlin lub pieczeni na zimno.
Ajwar zrobiłam specjanie do przygotowania placka z dynią i to była dobra decyzja, bo placek smakował wyjątkowo. Do przepisu zapraszam w jutrzejszym poście.


Składniki:
1 kg mięsistej, czerwonej papryki
1 duży bakłażan
1 ostra papryczka chili
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka syropu z agawy/miodu
1 ząbek czosnku
1/2 wędzonej papryki-opcjonalnie
1/2 słodkiej papryki w proszku

Wykonanie:
  • papryki umyć, przekroić  wzdłuż, następnie usunąć gniazda nasienne i białe błonki. Ułożyć na blaszce skórą do góry. Bakłażana pokroić w 2- cm plastry, ułożyć na drugiej blaszce. Warzywa skropić olejem. Piec w 230`C około 35 minut
  • upieczone papryki przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić do ostudzenia. Gdy się zaparzą skórę z papryki usuniesz bez trudu
  • obrane ze skóry warzywa zmiksować blenderem jak wolisz, na gładko lub można pozostawić cząstki nie zmiksowane do końca. Przełożyć szerokiego do rondla, dodać wszystkie przyprawy,  drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Smażyć około 15-30 minuy do odparowania wody, często mieszając
  • mus przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Większe ilości do przechowywania na zimowe zapasy wymagają pasteryzacji
                                                                SMACZNEGO !
    

4 komentarze:

  1. ale cudo na instagramie:)juz się nie mogę doczekać tego przepisu,wygląda mi to na placek dyniowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to nie placek dyniowy, ale w sobotę opublikuję przepis. Zapraszam!

      Usuń
  2. Przypomnialas mi o ajwarze. Koniecznie musze jeszcze zrobic:-). Tez widzialam to cudo na instagramie. A kto tu wytrzyma do soboty;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, zrobisz ajwar i już sobota:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)