Guten Appetit

niedziela, 30 października 2016

Ciasteczka "stempelki" bez masła i cukru


Stempelki do produkcji domowych ciasteczek zakupiłam ... dawno temu. Nie mogłam się do nich zabrać, bo nie przepadam za wypiekami, w których połowę składu stanowi masło.
Ponieważ od dawna już eksperymentuję z olejem kokosowym, właśnie w dzisiejszych ciasteczkach z powodzeniem zastąpił on masło.
Nie brakuje mi maślanego smaku, ponieważ posmak kokosa jest o wiele przyjemniejszy. a zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia iście niebiański.
Zmielony na mączkę ksylitol zastąpił cukier, upieczone w całości z pełnoziarnistej mąki orkiszowej - oto najzdrowsze kruche ciasteczka przed Wami, voila!
Świetne do kawy i jako przekąska do pracy lub szkoły idealna. Poprzez wzorki duszków i dynii na stempelkach idealnie wpisują się w halloweenowe klimaty.
Ciasto jest bardzo elastyczne, świetnie się formują i łatwo odwzorować stempelkowe wzorki.

Składniki na około 25 ciastek:
240 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
120 g miękkiego oleju kokosowego
100-120 g ksylitolu
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
  • miękki olej kokosowy utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i ucierać dalej. Dodawać porcjami mąkę z cynamonem. Gdyby ciasto się nie lepiło można dodać 1 łyżkę mleka. Uformować w kulę, dysk, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 60 minut
  • odrywać z ciasta kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego, formować w dłoniach kulkę,  układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odciskać wzorki stempelków
  • piec w 200`C około 15/17 minut do zbrązowienia brzegów 
  • studzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku
                                                                SMACZNEGO !

Uwagi: mąka nieco grubiej zmielona da bardziej spektakularny efekt rustykalnych, pełnoziarnistych ciasteczek. Moja była niestety bardzo drobno zmielona. Od czasu do czasu można zanurzyć stempelki w mące, by nie kleiły się do ciasta.

2 komentarze:

  1. Swietny przepis! Ciasteczka wyszly mi bardzo smaczne :-). Cudownie pachna. Tylko wzorki mam inne:-). Przepis do powtorzenia. A teraz robie bitki z Twojego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Faktycznie, są bardzo cynamonowe:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)